Škola medijske kulture: "U današnje vrijeme važno je djecu od malih nogu učiti kritički promišljati" Foto: Ilustracija/Pixabay

Škola medijske kulture: "U današnje vrijeme važno je djecu od malih nogu učiti kritički promišljati"

VV | 19.8.2020. u 16:44h | Objavljeno u Društvo

Stotinjak sudionika proći će kroz 13 programa i dva seminarska stupnja. Prvi seminarski stupanj predstavlja temelje pismenosti i medijske kulture, povijesti i teorije filma dok se drugi seminarski stupanj se nalazi u sustavu cjeloživotnog obrazovanja tako da svake godine ima nove predavače i teme. U radioničkom dijelu polaznicima se nude radionice igranog, animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma, radio igre i radio reportaže, kamere i snimanja, montaže, fotografije, dramske pedagogije i scenarija.

Na radionicama i seminarima obrazuju se nastavnici osnovnih i srednjih škola, koji u okviru nastave hrvatskog jezika i izborne nastave provode nastavni program medijske kulture, odgajatelji u predškolskim ustanovama, voditelji filmskih videodružina, ali i nezavisni autori i svi zainteresirani filmski entuzijasti. Polaznici stječu osnovno filmsko obrazovanje iz povijesti i teorije filma, a bave se i temama koje oblikuju današnjicu i budućnost medijskog obrazovanja.

Uz uobičajena filmsko-teorijska predavanja, održat će se i predavanja o filmskom izlaganju u videoigrama, internetskom filmu, o društvenoj i političkoj angažiranosti filma i pomalo neizbježno - o strahu od virusa na filmu i TV serijama.

- Velika je čast što već treću godinu zaredom imamo grad pun filmaša. Mislim da će ove godine doći malo više do izražaja zbog korone, ali također smatram da će biti jednako uspješna kao i prijašnjih godina. Živimo u doba kada je sve puno vizualnih sadržaja razne kvalitete. Mislim da je važno djecu od malena, znate i sami da sam se bavila tim poslom više od osam godina, učiti kritički promišljati o onome što smo vidjeli. To se naravno onda nekako prenosi na sve ostale stvari i izričaje: vijesti, popularan "fake news“, ali i na komunikaciju na društvenim mrežama te općenito internetu - istaknula je na otvorenju zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica.

Voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza Sanja Zanki Pejić istaknula je kako do zadnjeg trenutka nisu znali što će biti sa školom zbog koronavirusa.

- Moram priznati da sam jako sretna što smo uopće došli u Varaždin te što se u cijeloj ovoj situaciji s epidemijom korone sama škola može održati. Broj polaznika ove godine čak je i narastao, tako da će više od 100 sudionika proći kroz radionice i seminarske programe. Varaždinci su stvarno prepoznali važnost Škole medijske kulture, ali isto tako i sve beneficije koje ona donosi; da smo u vašem gradu, da mogu istovremeno pratiti program i involvirati se jer je to nešto što im koristi i u budućnosti te samom oblikovanju nastave. Pri pohađanju škole možete sudjelovati u jednoj radionici ili seminarskom programu, tako da imamo mnoštvo pojedinaca koji se vraćaju iznova iz godine u godinu kako bi prošli kroz druge radionice i tako proširili i usavršili svoje znanje iz drugih polja poput reportaže, snimanja filma i slično - istaknula je Zanki Pejić.

Škola medijske kulture "Dr. Ante Peterlić" vrijedan je doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u našim školama, što potvrđuje i činjenica da se program Škole medijske kulture održava uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja, a koja je dobivena na osnovu pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje.

Ove godine 22. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić održava se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza te s partnerima i pokroviteljima, Hrvatskim audiovizualnim centrom, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Društvom hrvatskih filmskih redatelja, Agencijom za elektroničke medije, Hrvatskom kinotekom, Hrvatskim državnim arhivom, Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, Filmsko-kreativnim studijem VANIMA, Gradom Varaždinom, Sveučilištem Sjever, Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, Kinom Gaj i Gradskim muzejem Varaždin.