SDP organizirao tribinu o Lex cannabisu: To je put u zelenu budućnost! Foto: SDP Varaždin

SDP organizirao tribinu o Lex cannabisu: To je put u zelenu budućnost!

VV | 19.6.2020. u 12:30h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Kao članica europske zajednice, Hrvatska mora intenzivnije i brže raditi na tranziciji s trenutačne linearne prema kružnoj ekonomiji i to usvajanjem i discipliniranom provedbom strategije zelene transformacije Hrvatske. SDP Hrvatske kao veoma važan dio te zelene transformacije vidi i donošenje tzv. Lex cannabisa, i to u prvih mjesec dana nove socijaldemokratske Vlade. Lex cannabis predviđa potpunu legalizaciju i liberalizaciju konoplje što znači da se u potpunosti predviđa iskorištavanje svih potencijala konoplje u gospodarske i rekreativne te medicinske svrhe.

O toj temi, kao i o tome zašto je Lex cannabis relevantan za zelenu transformaciju i kružnu ekonomiju, SDP Varaždinske županije organizirao je  tribinu pod nazivom "Lex cannabis kao dio zelene budućnosti", koja se održala u četvrtak 18. lipnja u Rock art caffe-u u Varaždinu.

Na tribini su sudjelovali Mirela Holy, predsjednica Savjeta za zeleni razvoj SDP-a i Luka Zrinski, predsjednik Foruma mladih SDP-a Varaždinske županije, a tribinu je moderirao predsjednik varaždinskog SDP-a i kandidat na listi RESTART koalicije Miroslav Marković uz pozdravu riječ predsjednice županijskog SDP-a i kandidatkinje na listi RESTART-a Barbare Antolić Vupore. Sudionici tribine istaknuli su kako će kroz tzv. „Lex cannabis“ svaka punoljetna osoba moći će uzgojiti do devet ženskih biljaka s visokim udjelom THC-a, a naglasili su i gospodarske te okolišne potencijale konoplje.

Mirela Holy naglašava da će: „SDP će u prvih mjesec dana mandata donijeti poseban Zakon o konoplji, tzv. Lex cannabis, jer se korištenjem svih potencijala konoplje u industrijske, turističke, rekreativne i medicinske svrhe u sljedećih 10 godina može otvoriti 100 000 radnih mjesta u različitim sektorima kružne i bioekonomije. Lex cannabis će omogućiti bolesnim ljudima da sami legalno i jeftino proizvode medicinske pripravke koji im život znače, onima koji rekreativno uživaju u konoplji omogućit će se da sami uzgajaju konoplju ili da ju legalno nabave u ovlaštenim trgovinama što će suzbiti crno tržište i kriminal, od poreza će profitirati državni i lokalni proračuni, osnažit će se ekonomija te potaknuti održivi cjelogodišnji turizam.", dok je Luka Zrinski posebno istaknuo "kako je ovaj Zakon prilika da mladi ljudi, prije svega, imaju mogućnost ostati u Hrvatskoj, jer legalizacijom konoplje otvaramo jedan čitav novi gospodarski sektor, koji će omogućiti nova radna mjesta i osigurati razvoj okružnog i zelenog gospodarstva, koje sa sobom nosi i veće plaće."

Na tribini je prisustvovao veliki broj mladih, a SDP-ovci zaključuju kako je konoplja izuzetno važna i u borbi protiv klimatskih promjena i revitalizaciji poljoprivrede, a ekonomske koristi su ogromne, kao i potencijal za razvitak znanosti.

DSC_7376_resize.JPG