SAPERLOT U Varaždinu se proizvodi novo craft pivo koje će se distribuirati po cijeloj Hrvatskoj

| 16.11.2021. u 13:21h | Objavljeno u Društvo

Ljubitelji sve popularnijih craft piva odnedavno na izbor imaju i novo craft pivo proizvedeno u varaždinskoj pivovari i destileriji Saperlot. Na tržištu se od listopada mogu kušati njihove dvije craftice; pšenično pivo Weizen Iwo i aromatični Juicy Fog, craftica pivskog stila Neipa. Iza ove poduzetničke priče stoji bračni par Ivica i Marijana Staneković, koji su u svijet pive ušli kroz danas sve popularniji homebrewing.

Po struci informatičar i vlasnik informatičke tvrtke iz Varaždina Ivica Staneković posljednjih šest godina svoje slobodno vrijeme provodi kuhajući pivo. U njegov se hobi uključila i supruga Marijana, inače inženjerka prehrambene tehnologije, pa kad su udružili svoje snage ubrzo se izrodila ideja o pokretanju vlastite proizvodnje.

- Sve je više ljubitelja craft pive i također sve je više specijaliziranih trgovina i kafića koji prodaju takvo pivo, pa čak i mjesta gdje se može isključivo piti craftice - pojašnjava Staneković zašto su svoju energiju odlučili usmjeriti na novi poduzetnički pothvat, iako su oboje već imali razvijene vlastite poslove i karijere.

U posao su dosad uložili oko 270 tisuća eura te im je trebalo godina dana da opreme proizvodni pogon u Gojancu u kojem se trenutačno mjesečno može proizvesti 10 do 12 tisuća litara piva. Prema potrebi proizvodni kapaciteti mogu se dodatno proširiti, a svoje proizvode planiraju prodavati širom Hrvatske.

U timu su im se pridružili i Miroslav Sokač, zadužen za prodaju, te dvije zaposlenice prehrambeno-tehnološke struke; Petra Golubić i Davorka Bahat. Njima je ovo bio prvi susret s crafticama, ali su se brzo snašle s receptima i čitavom tehnologijom.

Iako proizvodnja piva na području Varaždina ima dugu tradiciju (prva pivovara otvorena je dolaskom njemačkih pivara u Varaždin u prošlim stoljećima), Saperlot se može nazvati prvom većom pivovarom na području Varaždina.

Kako ističe Marijana Staneković, u svom poduzetničkom pothvatu nije ih omela ni pandemijska situacija jer su svjesni da ljudi u svakoj situaciji "trebaju jesti i piti", a craft scena se sve više širi. Nakon prvih piva, u planu je proizvodnja i tamne pive za zimske dane, koja će na tržištu vjerojatno biti od siječnja, a u planu je i otvaranje kušaonice u prostoru pivovare u Gojancu, kako bi ljubitelji pive mogli doći vidjeti na licu mjesta kako nastaju njihovi omiljeni okusi, a time bi se ujedno i dodatno obogatila turistička ponuda Varaždina.

Svi oni koji su radoznali i žele vidjeti proizvodnju pive i degustirati proizvode craft pivovare i destilerije Saperlot imaju priliku doći na Otvorene dane Saperlot pivovare, koji će se održati u petak, 26. studenog, od 15 do 20 sati na adresi Ljudevita Gaja 44, u Gojancu.

Označeno u
Galerija slika