REZERVART Urbano umjetnički centar na Dravi okupio samoodrživu zajednicu koja broji već 11 članova

| 14.3.2022. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

Oko kipara Nikole Vudraga u nekadašnjem industrijskom pogonu na Dravi okupilo se desetak kreativaca i umjetnika u sklopu ambicioznog umjetničko-kulturnog projekta RezervArta. Dosad su organizirali izložbe, RezervArt festival te niz umjetničkih i kreativnih radionica, ali planovi su puno veći od toga. U galeriji RezervArta već je sagrađena mala pozornica te prostor za šank jer je ideja da se tu uredi klupski prostor s redovitim glazbenim programom i ugostiteljski objekt s rakijarnicom. Na taj bi se način stvorio dodatni “muving” oko RezervArta i Varaždinci bi mogli svakodnevno boraviti uz ovaj inspirativni prostor, a sanjaju i o organizaciji velikih glazbenih festivala na otvorenom, uz Dravu.

Dolazak (ili povratak) svjetski priznatog kipara Nikole Vudraga u rodni Varaždin bio je prava senzacija. Prije gotovo dvije godine u Varaždinu je otvorio atelje u bivšoj industrijskoj hali Aquatehnike uz Dravu, a s obzirom na kupce njegovih djela i brojne kontakte s europske umjetničke scene u Varaždin su počeli stizati galeristi, kolekcionari i art menadžeri iz cijele Europe. Dotad zapušten industrijski prostor, a i dio uredskih prostorija na katu, pretvoreni su u umjetnički atelje, galeriju i reprezentativan ured za primanje gostiju. Oko Vudraga se ubrzo počela okupljati i umjetnička ekipa te je pokrenut širi projekt RezervArta. Udruga koja okuplja kreativce i umjetnike raznih profila dosad je organizirala izložbe, kreativne i umjetničke radionica te prvi RezervArt festival u rujnu prošle godine. Iako još u povojima, riječ je o projektu s vrlo ambicioznim i detaljno razrađenim planovima koji bi Varaždinu mogli donijeti još jedan vrlo vrijedan element kulturne i turističke promocije.

- Ovo je zasad jedini urbano umjetnički centar u Hrvatskoj, kakav imaju isključivo razvijene zemlje. Varkom je iznajmljivanjem dotad zapuštenog prostora potaknuo širenje samoodržive zajednice koja broji već 11 članova. Iako su nas neki članovi morali napustiti, i dalje radimo na širenju i novim suradnjama. Djelovanjem u Varaždinu nastojimo ljude potaknuti na kreativno izražavanje, pružiti im znanje i vještine te obogatiti turističku ponudu i razviti se u jedinstven kulturno-umjetnički centar u ovom dijelu Europe - kaže Paula Banić, kiparica s iskustvom kulturnog menadžmenta koja je u Varaždin došla iz Zagreba privučena svime onime što bi se moglo izroditi iz ove umjetničke zajednice.

U RezervArt su dosad uselili uglavnom kreativci iz Varaždina i susjednih gradova (Ivanec, Ludbreg) iako je bilo i onih koji su došli iz Zagreba i Zadra. Među sadašnjim stanarima ima ponajviše kipara i glazbenika, ali i izrađivača gitara te jedan restaurator i tatoo majstor, a s obzirom na veliki zeleni prostor uz Dravu svoje ideje ovdje planira realizirati i Udruga “Zasadi stablo, ne budi panj”. 

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci