RezervArt Fest: Posjetitelji festivala mogu pokušati napraviti svoj kip ili bistu

J.M./VV | 1.9.2021. u 11:04h | Objavljeno u Društvo

U Varaždinu će od 1. do 14. rujna biti održan prvi RezervArt Fest – umjetnički festival u organizaciji Hrvatske udruge za promociju i razvoj intelektualnog i umjetničkog stvaralaštva – RezervArt.

U dva tjedna festivala posjetitelji će u nekadašnjem prostoru Aquatehnike, a koji je danas dom umjetnika i kreativaca, moći uživati u raznolikom sadržaju.

- Naš cilj je napraviti najveći umjetnički festival u Hrvatskoj, koji će privlačiti ne samo publiku i umjetnike, nego i art menadžere, kolekcionare i galeriste iz Hrvatske i iz inozemstva – rekla je predsjednica Udruge i direktorica Festivala Paula Banić istaknuvši pritom kako su za prvi Festival pripremili osam radionica i sedam predavanja.

Iako su sve radionice zanimljive, direktorica Festivala je istaknula kako će puna dva tjedna pod njenim vodstvom, u suradnji s kiparom Nikolom Vudragom, svima zainteresiranima na raspolaganju biti radionica „Kako izraditi kip ili bistu”.

- U toj ćemo radionici ugostiti šest domaćih akademskih kipara koji će izrađivati kipove, no moći će se uključiti i posjetitelji Festivala te pokušati napraviti svoj kip ili bistu – najavila je voditeljica radionice dodavši kako se svi zainteresirani prijaviti mogu na FB stranici festivala ili prilikom posjeta RezervArt Festu.

Atraktivne radionice

Vrijedi istaknuti kako su sve radionice besplatne, osim radionice „Kintsugi” koju vode Lea Maravić i Ljiljana Fučkar Grahovac, a u kojoj će polaznici moći naučiti tradicionalnu japansku tehniku popravljanja razbijene keramike sa zlatom.

Posebna radionica prvog izdanja ovog jedinstvenog festivala bit će „Taktilno modeliranje”, pod vodstvom Sanje Fališevac, hrvatske gluhoslijepe umjetnice koja će i sudionicima i posjetiteljima pokazati kako fizički hendikep nije prepreka u stvaranju umjetnosti. Bit će to prilika za posjetitelje Festivala da se okušaju u modeliranju s povezom na očima.

- Zanimljiva će biti i audiovizualna radionica stvaranja glazbe iz okoline, pa će posjetitelji na licu mjesta moći isprobati kako nastaju zvukovi i kako ih spojiti odnosno programirati i stvoriti glazbu – rekla je Paula Banić, pozvavši pritom sve zainteresirane i u radionicu Art kod, koja će biti posvećena slikanju portreta, a u kojoj će svi moći naučiti kako iz crteža napraviti sliku, odnosno autoportret ili portret neke druge osobe.

Prvi RezervArt Fest u programu ima i sedam predavanja, među kojima organizatori ističu predavanje Željka Tkaleca o tome kako nastaju gitare, od drveta do instrumenta, pa zanimljiv filozofski pristup kako poimamo lijepo kroz predavanje „Doživljaj lijepog” prof. Erne Banić – Pajnić i predavanje koje će održati profesor Vladimir Gudac, u kojem će približiti kako percipiramo svijet, a kako stvaramo.

- Želja nam je umjetnost približiti široj javnosti, ali i umjetnike i njihovo stvaralaštvo, pa nastojimo već u prvom izdanju povezati umjetnike i publiku kroz prigodne sadržaje. Pripremili smo radionice u kojima svi mogu sudjelovati i kreativno se izraziti, okušati se u nečem novom i potaknuti svoju kreativnost - rekla je direktorica Festivala.

Cash and Carry i Art and Craft program

Festival će kroz dva vikenda imati svoj Cash and Carry i Art and Craft program, a u RezervArt će stići umjetnici iz cijele Hrvatske, ponajviše iz Zagreba i Rijeke. U umjetničkom prostoru na Dravi bit će izloženi njihovi radovi koje će posjetitelji moći kupiti.

Vikendom će u RezervArtu biti pedesetak umjetnika, a bit će tu i različitih iznenađenja zahvaljujući partnerima i sponzorima festivala.

- Sudjelovati mogu svi, bez obzira na dob, afirmirani ili neafirmirani, amateri ili akademski umjetnici, a mogu se uključiti i dizajneri svih kategorija. Svaka kreativna ideja je dobrodošla – pozvala je na prvi Festival umjetnosti u Varaždinu – mlada akademska kiparica i direktorica Festivala Paula Banić.

240686959_296156155603669_2003385344833113_n.jpg