Ravnatelj Glazbene škole Matačić: "Varaždinci su s pravom ponosni na glazbenu školu" Foto: Ilustracija

Ravnatelj Glazbene škole Matačić: "Varaždinci su s pravom ponosni na glazbenu školu"

Igor Čolaković | 3.2.2020. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

Nakon što je Glazbena škola u Varaždinu nizom događanja obilježila 190 godina djelovanja, škola je i tijekom prošle godine s velikim uspjehom organizirala nove programe, što je bio povod za razgovor s ravnateljem prof. Davorom Matačićem.
- Cijela 2018. godina bila je slavljenička, pa su se obljetnički programi događali praktički tijekom dvije školske godine, 2017./2018. te 2018./2019. Program proslave bio je izuzetno bogat, s nizom koncerata, među kojima su bili i koncerti sadašnjih profesora Glazbene škole, što mi je posebno drago. Oni su uglavnom profesionalno usmjereni na pedagošku djelatnost i ne nastupaju baš često, ali su se rado odazvali. Njima su se pridružili i neki od bivših učenika kojima smo izuzetno zahvalni što su uspjeli odvojiti svoje slobodno vrijeme, iako imaju i mjesecima unaprijed dogovorene termine nastupa diljem svijeta. U suradnji s glazbenom školom u Ravensburgu ostvarili smo veliki projekt The Genesis Suite, britanskog skladatelja Tolge Kashifa, koja je dobila ovacije publike i u Ravensburgu i u Varaždinu, kao i mjuzikl Glazba srca mog, skladatelja Ivana Josipa Skendera, koji je bio naručen i posebno pisan za Glazbenu školu. Koncert u Ravensburgu i praizvedba ovoga mjuzikla bili su mega projekti i svakako vrhunci obilježavanja 190. godišnjice Glazbene škole. U toj smo jubilarnoj godini organizirali i predavanja, promociju CD-a na kojem je zabilježeno 18 arija koje su u izboru urednika izdanja Vladimira Gotala otpjevali naši bivši učenici, proslavljeni operni pjevači, te veliku izložbu o našoj školi, koju smo pripremili u suradnji s varaždinskim Gradskim muzejom. Kustosica Jelena Rančić napravila je s tom izložbom zbilja fantastičan posao. Organizirali smo i znanstveni skup u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, na kojemu su uz eminentne hrvatske muzikologe i akademske muzičare svoje radove izlagali i mladi muzikolozi proizišli iz naše škole. Ostvarili smo suradnju s Hrvatskom glazbenom mladeži Varaždin, kojoj smo pomogli u organizaciji Dana Josipa Klime, a posebno bih istaknuo intenzivnu te izvrsnu suradnju s varaždinskim Koncertnim uredom s kojim surađujemo na gotovo svim većim projektima u zemlji i inozemstvu. Želio bih naglasiti da je upravo suradnja i s čitavim nizom drugih institucija i udruga obilježila programe 190. obljetnice. Zasigurno je jedan od specifičnijih koncerata, održan u sklopu proslave Dana županije, bio onaj s nuSynergetic orkestrom i udrugom NuArs, koja njeguje drugačiji, svježiji i moderniji pristup glazbenom izričaju, a koji se često u glazbenim školama neopravdano zapostavlja- istaknuo je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu.

Veliki uspjeh Carmine Burane

Bilo je za očekivati da će intenzitet događanja u Glazbenoj školi ipak pasti nakon jubilarne godine, no to se nije dogodilo. Prošla je godina bila još jedna vrlo uspješna godina u dugoj povijesnici škole. Kako to tumačite?
Dogodilo se ono što smo potajice i priželjkivali. Kvaliteta programa našu je školu stavila u fokus interesa ne samo medija, Varaždinske županije, kao našeg osnivača, Grada Varaždina, već i naših građana. Naši su profesori nastavili davati prijedloge i sugestije, nuditi programe, nastavili smo se povezivati s novim institucijama, pa je dakako, onda uslijedila i suradnja s Konzervatorijem za glazbu i balet iz Maribora. Ideja da zajedno radimo Orffovu - Carminu Buranu, bila je vrlo smiona, pa su neki pomalo skeptično gledali na nju, jer to je veliko i zahtjevno djelo. Genesis suita je bliža mladim ljudima. Iako je i ona izuzetno zahtjevna za izvođenje, pisana je pitko, no Carmina Burana je klasično djelo koje izvode uglavnom profesionalni ansambli. Izvedba ovog remek djela svjetske literature podrazumijeva simfonijski orkestar u kojemu su zastupljeni gotovo svi instrumenti, što brojniji sastav mješovitog zbora i dječji zbor. U organizacijskom smislu priprema izvedbe ovog djela, u kojemu su sudjelovale dvije škole i zbor Chorus Angelicus, predstavljala je izuzetan izazov u produkcijskom smislu, koji je zahtjevao vrlo složenu organizaciju. No, naši učenici i studenti u Mariboru su bili oduševljeni. Pokazalo se da nismo pogriješili kada smo prihvatili takav izazov. Carmina Burana je postigla ogroman uspjeh. Još jedan put želim istaknuti ogromni doprinos varaždinskog Koncertnog ureda, koji je obavio kompletni produkcijski posao, ali i upozoriti na problem da Varaždin nema primjereni prostor za takve koncerte. Carmina Burana nam je dala i novi poticaj, pa nam primjerice, slijedi i gostovanje u zagrebačkoj Komediji s mjuziklom - Glazba srca mog. To je za našu školu velika čast, jer je Komedija jedino naše kazalište specijalizirano za takva glazbeno - scenska djela. Možda će zvučati preambiciozno, ali zbilja očekujem pozive i ponude novih termina nakon što se i zagrebačka publika uvjeri u nesvakidašnju kvalitetu interpretacije ovog novog bisera hrvatske glazbene baštine. Mjuzikl je prekrasan, glazba i songovi su izvrsni, režija je izvanredna, a naši su učenici, zajedno s Barbarom Rocco, Robertom Plemićem i Ivanom Čuićem te drugim profesionalcima, nastavnicima koji nastupaju u mjuziklu, fantastični. Naši učenici s velikom radošću prihvaćaju takve projekte, kao i naši odlični i visoko motivirani nastavnici.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...