Putovanje u povijest turske glazbe: Masterclass saza u Glazbenoj školi u Varaždinu Foto: Glazbena škola Varaždin; VV arhiva

Putovanje u povijest turske glazbe: Masterclass saza u Glazbenoj školi u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 8.4.2022. u 17:44h | Objavljeno u Društvo

U suradnji s Turskim kulturnim centrom i Koncertnim uredom Varaždin, Glazbena škola u Varaždinu sljedeći će tjedan ugostiti profesora Engina Topuzkanamışa koji će učenike škole, ali i ostale zainteresirane upoznati s tradicionalnim turskim instrumentom - sazom.

Saz, riječ je perzijskog porijekla koja znači trska, točnije šum trske, a postoji nekoliko vrsta saza, Kopuz, Oğuz Saz, Cura ve Cümbüş.

Profesor Engin Topuzkanamış je profesor prava, glazbenik i osoba koja u radionici izrađuje upravo ove instrumente, a također predaje pravo na Sveučilištu Izmir Dokuz Eylul.

- Njegov interes za glazbu javlja se za vrijeme osnovne škole kada je počeo svirati gitaru. Kada je '96. godine otkrio Erkana Oğura, njegov odnos s glazbom otišao je potpuno drugim smjerom. S obzirom da u njegovoj okolini nije bilo ljudi koji su se razumjeli u tu vrstu saza samostalno se učio svirati na starim instrumentima. Za vrijeme studija često je odlazio u glazbene ateljee. Pronalazio je stare sazove te ih pokušavao popraviti. Preko interneta učio je o drugim zapadnim instrumentima, posebno o izradi gitare te akustici. 2010. godine otvorio je svoj atelje. Od tada izrađuje tradicionalne turske instrumente. Instrumente koje je izradio svirali su značajni turski i svjetski glazbenici. Također objavio je brojne video uratke i blogove o izradi instrumenata na društvenim mrežama. Iako se ne smatra glazbenikom, uvijek je imao interes za sviranje. Za vrijeme studija svirao je s raznim grupama na brojnim koncertima u Turskoj i inozemstvu. U Londonu je držao radionicu o izradi tradicionalnih turskih instrumenata. Uglavnom svira gitaru, saz i lutnju - naveli su iz Glazbene škole u Varaždinu.

Koncert koji će u Glazbenoj školi u Varaždinu održati 13. travnja, s početkom u 19.00 sati, opisuje kao ''putovanje u povijest turske glazbe''.

- Stoga, ukoliko ste zainteresirani saznati nešto novo o povijesti Turske i razvoju glazbe pozivamo vas na koncert u Glazbenu školu u Varaždinu - poručili su iz škole.

Engin_Topuzkanamis.jpg

Masterclass_saz_Glazbena_skola_u_Varazdinu.jpg