PROMOCIJA Predstavljen novi broj časopisa Radovi Zavoda za znanstveni rad HAZU

Igor Čolaković | 24.8.2021. u 15:10h | Objavljeno u Društvo

U ciklusu - Ljeto varaždinske povijesne knjige, koji organizira varaždinski Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u srijedu, 18. kolovoza, u atriju Staroga grada, predstavljen je novi broj časopisa - Radovi.

-Ovo je naš 31. broj, u kojem smo objavili devet izvornih znanstvenih radova koji se odnose na povijest Varaždina i Varaždinske županije. Ti članci su podijeljeni u nekoliko kategorija, od arheologije, historiografije, do primjerice, istraživanja povijesti bolesti, odnosno, utjecaju španjolske gripe na grad Varaždin nakon Prvog svjetskog rata. Dakle, u ovom broju pokrivamo razdoblje od antike pa sve do suvremenog doba, jer je jedan od tekstova posvećen i Varaždinskim baroknim večerima - istaknuo je na predstavljanju novoga broja ovoga znanstvenog časopisa dr. sc. Vladimir Huzjan, upravitelj varaždinskog Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

U 31. broju časopisa Radovi objavljen je rad Spomenke Vlahović o otkrivenim kasnoantičkim fragmentima fresaka i arheološkim nalazima u Varaždinskim Toplicama, zatim rad Višnje Burek - Popisi vlasnika gradskih zemljišta u Varaždinu iz druge polovice 17. stoljeća, članak Marka Viteza o osobnim imenima u matičnim knjigama rođenih župe Kneginec od 1789. do 1900. godine, rad Barbare Riman i Julije Jančec o slovenskim profesorima u Varaždinskoj gimnaziji s posebnim osvrtom na razdoblje Austro-Ugarske Monarhije, članak Filipa Škiljana o hrvatsko - slovenskim odnosima na području granične zone Varaždinske županije, rad Ane Škriljevečki o zaboravljenom varaždinskom klasičnom filologu i prevoditelju Ferdi Pažuru, zatim članak Vladimira Huzjana i Gorana Benka o španjolskoj gripi u Varaždinu od 1918. do 1920. godine, rad Siniše Horvata o Gimnazijskom omladinskom klubu V3 te članak Eduarda Vargovića o znanstvenim skupovima i djelovanju varaždinskog Zavoda HAZU u proučavanju glazbene baštine uz 50 festivalskih godišta Varaždinskih baroknih večeri.

Na predstavljanju su o novom broju časopisa Radovi te o 40 godina varaždinskog Zavoda za znanstveni rad govorili i mr. sc. Eduard Vargović te dr. sc. Ivan Obadić.

-Prije 40 godina bila je organizirana 800. obljetnica prvog spomena grada Varaždina, što je bila i početna točka osnivanja varaždinskog Zavoda za znanstveni rad. U tih četiri desetljeća rada varaždinskog Zavoda, on je postao uistinu jedna od stožernih znanstvenih i kulturnih institucija grada Varaždina, ali i sjeverozapadne Hrvatske. To potvrđuju brojni znanstveni, kulturni i stručni skupovi koje je organizirao Zavod, ali i posebno bogata izdavačka djelatnost. Upravo su Radovi, jedna od glavnih publikacija Zavoda za znanstveni rad, koji spadaju u najviši rang znanstvenih časopisa u Republici Hrvatskoj. Časopis je kategoriziran kao A1 znanstveni časopis, što najbolje govori o njegovoj kvaliteti, ali i kvaliteti autora koji u njemu objavljuju svoje radove - naglasio je Ivan Obadić.

U sklopu programa "Ljeto varaždinske povijesne knjige", koji zajednički organiziraju Zavod HAZU u Varaždinu i Gradski muzej Varaždin, u srijedu, 25. kolovoza, u 19 sati, u palači Herzer bit će predstavljena knjiga - Carski i kraljevski razarač Warasdiner, Zvonimira Freivogela. Na predstavljanju će govoriti: Filip Katanić, prof., dr. Zvonimir Freivogel (obojica preko Zoom aplikacije) i dr. sc. Vladimir Huzjan.

Austrougarska carska i kraljevska ratna mornarica raspolagala je prije Prvog svjetskog rata sa šest suvremenih razarača klase Tatra i 12 starijih razarača klase Huszár kojima se neočekivano priključila i 13. prinova - razarač Lung Tuan izgrađen 1912. godine u Trstu za Kinu, a kod ulaska u službu c. i kr. ratne mornarice 1914. preimenovan je u Warasdiner. Ovaj je brod tijekom Prvog svjetskog rata sudjelovao u nizu operacija na Jadranu kako bi poslije, kao ratni plijen Antante, doživio sudbinu drugih brodova bivše austrougarske mornarice završivši u rezalištu 1920. godine.