PROMOCIJA Predstavljen novi broj časopisa Radovi Zavoda za znanstveni rad HAZU

Igor Čolaković | 24.8.2021. u 15:10h | Objavljeno u Društvo

U ciklusu - Ljeto varaždinske povijesne knjige, koji organizira varaždinski Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u srijedu, 18. kolovoza, u atriju Staroga grada, predstavljen je novi broj časopisa - Radovi.

-Ovo je naš 31. broj, u kojem smo objavili devet izvornih znanstvenih radova koji se odnose na povijest Varaždina i Varaždinske županije. Ti članci su podijeljeni u nekoliko kategorija, od arheologije, historiografije, do primjerice, istraživanja povijesti bolesti, odnosno, utjecaju španjolske gripe na grad Varaždin nakon Prvog svjetskog rata. Dakle, u ovom broju pokrivamo razdoblje od antike pa sve do suvremenog doba, jer je jedan od tekstova posvećen i Varaždinskim baroknim večerima - istaknuo je na predstavljanju novoga broja ovoga znanstvenog časopisa dr. sc. Vladimir Huzjan, upravitelj varaždinskog Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

U 31. broju časopisa Radovi objavljen je rad Spomenke Vlahović o otkrivenim kasnoantičkim fragmentima fresaka i arheološkim nalazima u Varaždinskim Toplicama, zatim rad Višnje Burek - Popisi vlasnika gradskih zemljišta u Varaždinu iz druge polovice 17. stoljeća, članak Marka Viteza o osobnim imenima u matičnim knjigama rođenih župe Kneginec od 1789. do 1900. godine, rad Barbare Riman i Julije Jančec o slovenskim profesorima u Varaždinskoj gimnaziji s posebnim osvrtom na razdoblje Austro-Ugarske Monarhije, članak Filipa Škiljana o hrvatsko - slovenskim odnosima na području granične zone Varaždinske županije, rad Ane Škriljevečki o zaboravljenom varaždinskom klasičnom filologu i prevoditelju Ferdi Pažuru, zatim članak Vladimira Huzjana i Gorana Benka o španjolskoj gripi u Varaždinu od 1918. do 1920. godine, rad Siniše Horvata o Gimnazijskom omladinskom klubu V3 te članak Eduarda Vargovića o znanstvenim skupovima i djelovanju varaždinskog Zavoda HAZU u proučavanju glazbene baštine uz 50 festivalskih godišta Varaždinskih baroknih večeri.

Na predstavljanju su o novom broju časopisa Radovi te o 40 godina varaždinskog Zavoda za znanstveni rad govorili i mr. sc. Eduard Vargović te dr. sc. Ivan Obadić.

-Prije 40 godina bila je organizirana 800. obljetnica prvog spomena grada Varaždina, što je bila i početna točka osnivanja varaždinskog Zavoda za znanstveni rad. U tih četiri desetljeća rada varaždinskog Zavoda, on je postao uistinu jedna od stožernih znanstvenih i kulturnih institucija grada Varaždina, ali i sjeverozapadne Hrvatske. To potvrđuju brojni znanstveni, kulturni i stručni skupovi koje je organizirao Zavod, ali i posebno bogata izdavačka djelatnost. Upravo su Radovi, jedna od glavnih publikacija Zavoda za znanstveni rad, koji spadaju u najviši rang znanstvenih časopisa u Republici Hrvatskoj. Časopis je kategoriziran kao A1 znanstveni časopis, što najbolje govori o njegovoj kvaliteti, ali i kvaliteti autora koji u njemu objavljuju svoje radove - naglasio je Ivan Obadić.

U sklopu programa "Ljeto varaždinske povijesne knjige", koji zajednički organiziraju Zavod HAZU u Varaždinu i Gradski muzej Varaždin, u srijedu, 25. kolovoza, u 19 sati, u palači Herzer bit će predstavljena knjiga - Carski i kraljevski razarač Warasdiner, Zvonimira Freivogela. Na predstavljanju će govoriti: Filip Katanić, prof., dr. Zvonimir Freivogel (obojica preko Zoom aplikacije) i dr. sc. Vladimir Huzjan.

Austrougarska carska i kraljevska ratna mornarica raspolagala je prije Prvog svjetskog rata sa šest suvremenih razarača klase Tatra i 12 starijih razarača klase Huszár kojima se neočekivano priključila i 13. prinova - razarač Lung Tuan izgrađen 1912. godine u Trstu za Kinu, a kod ulaska u službu c. i kr. ratne mornarice 1914. preimenovan je u Warasdiner. Ovaj je brod tijekom Prvog svjetskog rata sudjelovao u nizu operacija na Jadranu kako bi poslije, kao ratni plijen Antante, doživio sudbinu drugih brodova bivše austrougarske mornarice završivši u rezalištu 1920. godine.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci