Projekt STEMpower: Poticanje inovacija u obrazovanju

vv | 12.6.2024. u 20:40h | Objavljeno u Društvo

Udruga Makerspace Varaždin, u partnerstvu sa Strojarskom i prometnom školom Varaždin te Tehnološkim parkom Varaždin, pokrenula je projekt pod nazivom "STEMpower: Poticanje inovacija u obrazovanju".

Projekt je financiran od strane Ministarstva obrazovanja putem Natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2023./2024.

- Projekt je započeo osmišljavanjem STEM programa za učenike. Kako bismo osigurali da su ti programi prilagođeni učenicima, pilotirali smo ih u suradnji sa Strojarskom i prometnom školom Varaždin. Učenici su tako imali priliku ući u svijet 3D modeliranja, elektrotehnike i konstruiranja. Udrugom Makerspace upravljaju entuzijasti tehnologije kojima je stalo do širenja znanja i poticanja mladih na ulazak u STEM područje. Kroz ovakve i slične projekte trudimo se dati doprinos zajednici u području tehničke kulture te aktivirati građanstvo i stvoriti poticajnu radnu okolinu - izjavio je Vladimir Mrkela, tajnik udruge Makerspace.

Cilj projekta je poboljšanje STEM obrazovanja u našoj regiji kroz niz aktivnosti usmjerenih na poticanje kreativnosti, inovativnosti i digitalnih vještina među srednjoškolcima.

- Provedba projekta uključila je razvoj devet interaktivnih STEM programa, provedbu edukativnih radionica, organizaciju regionalnog natjecanja i izradu e-learning platforme. Kroz ove aktivnosti omogućili smo pristup visokokvalitetnom STEM obrazovanju, unaprijedili digitalne vještine učenika i promovirali aktivno građanstvo - dodao je.

- Kroz sami projekt organizirali smo deset cjelodnevnih radionica iz područja STEM-a za učenike srednjih škola. Sve povratne informacije koje smo dobili kroz te radionice saželi smo u priručnik koji će služiti mladima i nastavnom osoblju kao pomoć pri ulasku u svijet STEM-a. Kako bismo provjerili vještine učenika koji su prošli kroz seriju radionica, ali i ostalih učenika u Hrvatskoj, organiziramo STEMpower natjecanje koje će se održati 14. lipnja 2024. u Varaždinu, gdje će zadatak biti redizajniranje učioničkog koša za otpad uz upotrebu modernih tehnologija. Nakon tog događaja, izradit ćemo e-learning platformu koja će biti dostupna svima u Hrvatskoj kako bi se olakšalo bavljenje STEM aktivnostima, prvenstveno u školama i udrugama koje se bave djecom i mladima - dodao je Goran Kanižaj, predsjednik udruge Makerspace.

Galerija slika