Projekt Citywalk u varaždinskim osnovnim školama: Učenici hodali, trčali, biciklirali... Foto: Grad Varaždin

Projekt Citywalk u varaždinskim osnovnim školama: Učenici hodali, trčali, biciklirali...

Varaždinske vijesti | 21.11.2018. u 08:10h | Objavljeno u Društvo

Tijekom školskih godina 2017./2018. i 2018./2019., Grad Varaždin je, u koordinaciji sa sedam osnovnih škola u Varaždinu, organizirao događaje mobilnosti za učenike, školsko osoblje, roditelje i razne dionike zainteresirane za ovu vrstu aktivnosti u koje se uključilo više od 1200 sudionika.

Svaka je škola predložila aktivnosti koje žele organizirati, a glavni cilj je bio da sve bude u skladu s akcijama mobilnosti. Citywalk projekt je tako održavao različite događaje u svakoj školi, što je doprinijelo podizanju svijesti među dionicima i educiralo ih o važnosti hodanja, bicikliranja i zdravog načina života. Posebno se naglašavala važnost hodanja koje čovjeku pruža puno više nego što smo svjesni na prvi pogled: hodanjem vježbamo, postižemo bolje stanje uma i podižemo emocionalno stanje, imamo priliku uživati u direktnom kontaktu s prirodom, interaktivni smo u odnosu s drugima. Hodanje je prihvatljivo za okoliš i socijalno uključivo.

I. osnovna škola je 5. svibnja 2018. godine za učenike nižih razreda organizirala igre vještina u školskoj sportskoj dvorani namijenjene poticanju učenika da hodaju na dnevnoj bazi. Aktivnosti je prisustvovalo oko 100 učenika prvih i drugih razreda. Najuspješniji učenici podijelili su majice, reflektirajuće trake i prsluke kao podsjetnik o važnosti hodanja i kretanja. Za učenike viših razreda, organizirana je biciklijada kao prezentacija jedne od mogućnosti kretanja u urbanom okolišu na kojoj je sudjelovalo 90 biciklista. Učenici su biciklirali od 1. osnovne škole do Aquacityja, poštujući prometne propise i pažljivo navigirajući ulicama. Svaki od sudionika ture dobio je promotivni paket (majica, reflektirajući prsluk i vrpca, kemijska olovka).

Učenici nižih razreda II. osnovne škole su 20. travnja 2018. godine sudjelovali na događaju 'Zdravokret' u parku. Više od 350 učenika hodalo je i trčalo u parku s glavnim ciljem: očuvanje zdravlja i usavršavanje tjelesnih sposobnosti. Događaj je uključio i roditelje s malom djecom. Svi sudionici su dobili promo materijale projekta (majicu, reflektirajući prsluk i kemijsku olovku).

Od 15. do 17. listopada 2018. godine, III. osnovna škola je u sklopu projekta Citywalk organizirala kviz znanja za sve učenike škole - ukupno 380 učenika. Sudionicima su podijeljena pitanja o prometnim pravilima i mobilnosti. Teme su se odnosile na sigurno sudjelovanje u prometu, ali i okoliš, zdrave navike, tipove prijevoza, važnost kretanja i slično. Promo materijali su podijeljeni učenicima koji su pokazali najviše znanja iz svakog pojedinog razreda.

U IV. osnovnoj školi je tijekom rujna 2018. godine, organizirano više aktivnosti vezano uz urbanu mobilnost (s osloncem na prohodnost i projekt Citywalk) koje su poduzete u skladu sa školskim radnim planom: terenska nastava u gradu, posjete muzeju i galeriji pješice, prijevoz u školu izbjegavajući motorna vozila, samo pješke ili biciklom. Osim ovih aktivnosti škola je provela natjecanje za slikanje i pisanje bazirano na urbanoj mobilnosti na kojoj je sudjelovalo 100 učenika i 5 učitelja.

V. osnovna škola je od ožujka do svibnja 2018. godine poticala učenike od 1. do 4. razreda na aktivnu terensku nastavu i natjecanje vezano na mobilnost i zdravlje. Natjecanje je bilo koncipirano tako da razred koji prijeđe najviše kilometara u nastavi i izvannastavnim aktivnostima (posjete kulturnim, povijesnim i prirodnim baštinama, drugim obrazovnim institucijama) dobiva nagradu (Citywalk promo materijal). Terenska nastava je uključivala aktivnosti: Proljeće u dvorištu, posjet dječjem odijelu knjižnice Metel Ožegović, Naša domovina i voda, Čistoća okoliša, Putovanje različitim sredstvima – posjet autobusnom i željezničkom kolodvoru, posjet kinu, posjet muzeju, posjet kazalištu, Orijentacija u prostoru, kulturni i povijesni spomenici domovine, Eko akcije – zeleno čišćenje. Aktivnosti je prisustvovalo 159 učenika i 8 učitelja.

29. svibnja 2018. godine VI. osnovna škola organizirala je dva paralelna događaja oko urbane mobilnosti i zdravog načina života – Sportski dan i Dan kućnih ljubimaca. U školskom sportskom dvorištu, učenici u pratnji roditelja i učitelji, održali su natjecanje u orijentaciji, raznim sportovima (košarka, nogomet, odbojka, najsporija vožnja biciklom i utrka) te šetnju kućnih ljubimaca. U ovim aktivnostima sudjelovalo je 200 učenika i 50 roditelja.

VII. osnovna škola je tijekom školske godine 2017/2018 radila na razvijanju interesa učenika za prirodnim oblicima kretanja, ohrabrivanju učenika na mobilnost kroz hodanje i bicikliranje. Kako je bicikl omiljeno prijevozno sredstvo Varaždinaca, učenike je bilo lako motivirati da se do škole ili po gradu voze biciklom ili idu pješice. Tako štede vrijeme sebi i roditeljima koji ih ne moraju svugdje voziti čime štede i novac za gorivo. Također, doprinose i smanjenju emisije CO2. Hodanje i bicikl razvijaju psiho-fizičke sposobnosti kod djece i imaju pozitivan učinak na zdravlje. Akcije su implementirane među učenicima od 5. do 8. razreda. U svrhu educiranja, učenici su s profesorima tjelesnog odgoja proveli vrijeme na nekoliko organiziranih radionica o biciklima  i dobili su promotivne materijale.

Projekt Citywalk financira se iz programa Europske unije - Interreg Danube Transnational Programme. U programu sudjeluje 17 partnera iz 13 gradova podunavskih zemalja, a osnovni cilj programa je daljnje poboljšanje ključnih uvjeta pješačenja kao sredstva urbane mobilnosti.

citywalk_varazdin_1.jpg

citywalk_varazdin_2.jpg

citywalk_varazdin_3.jpg

citywalk_varazdin_4.jpg

citywalk_varazdin_5.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci