Priključite se biciklijadi "Županija na dva kotača" i "osvojite" ručak u restoranu

| 23.4.2019. u 12:15h | Objavljeno u Društvo

U nedjelju, 28. travnja, na području cijele županije organizira se biciklijada pod nazivom "Županija na dva kotača", a njezin je cilj promoviranje cikloturizma i Varaždinske županije kao cikloturističke destinacije.

Kako je danas najavljeno u Županiji, sudionici biciklijade sami biraju svoju rutu pri čemu su organizatori pripremili kartu s ucrtanih 27 kulturnih, povijesnih i prirodnih znamenitosti raspoređenih širom županije. Sudionici mogu obići točke koje žele i pritom skupljaju žigove. Potrebno je skupiti najmanje četiri žiga kako bi dobili besplatan obrok u jednom od 11 restorana koji su kao partneri uključeni u biciklijadu. Manifestaciju organiziraju Turistička zajednica Varaždinske županije i Varaždinska županija.

_DSC9567_1.jpg

- Cilj i start biciklijade nisu definirani, a cilj je popularizacija postojeće tri biciklističke rute i budućih ruta koje smo idejno ucrtali na karti županije. Nadamo se da će Varaždinci ali i drugi posjetitelji prepoznati ovu biciklijadu kao atraktivnu i pridužiti se. Cilj je upoznati županiju kroz 27 znamenitosti među kojima su dvorci, izvori i druge zanimljivosti. Na svakom punktu nalazi se štambilj za ovjeru karte i nakon obilaska biciklisti imaju pravo na besplatan obrok u jednom od restorana koji su također razvrstani po županiji - pojasnio je "pravila" biciklijade Miran Bojanić-Morandini, direktor TZ-a Varaždinske županije na današnjem predstavljanju događaja u Varaždinskoj županiji. Napomenuo je da se karte mogu pronaći na internetskim stranicama TZ-a i Županije, u restoranima i drugim objektima.

Također je naglasio da je Varaždinska županija prva koja ima 24-satni servis za bicikliste i besplatni telefon i da se sudionici biciklijade sa svojim biciklima kućama mogu vratiti redovnim linijama HŽ-a.

Savjetnica varaždinskog župana i predsjednica županijskog TZ-a Natalija Martinčević ističe da su u županiji cikloturizam prepoznali kao vrlo zanimljiv oblik turizma jer biciklisti često preferiraju kontinent ispred mora pa su se posljednje dvije godine vrlo angažirali oko razvoja cikloturizma na području Varaždinske županije.

- Prošle smo godine od Ministarstva turizma dobili 600.000 kuna za projekt "Cyclist Wellcome" te smo jedna od tri županije s tim statusom. Također smo županija s najvećim brojem objekata, njih 27, koji su uključeni u tu priču i koji zadovoljavaju standarde za domaće i strane turiste bicikliste. Nakon toga krenuli smo u projekt razvoja naših biciklističkih ruta i staza. Uz postojeće rute idemo na novu rutu za koju smo dobili 400.000 kuna. To su najveća sredstva koja smo ikad dobili za jedan takav projekt. Riječ je o tkz. vanjskoj ruti koja od granice sa Slovenijom ide kroz Cesticu, Trakošćan, podno Ivančice, pa sve do Ludbrega i Bukovca, a duga je 138 kilometara - najavila je predsjednica TZ-a Varaždinske županije planove za daljnji razvoj cikloturizma.

Na prezentaciji biciklijade sudjelovao je i Željko Pavlek iz Varaždinskih vijesti koji je predstavio brošuru za bicikliste "Cikloturizam sjevera".

- Ovo je tek prva od nekoliko brošura koje ćemo izdati. Odaziv svih koje smo kontaktirali da se uključe u izradu brošure bio je neočekivano dobar pa već pripremamo projekt broj dva. Raduje me da cikloturizam na ovim prostorima dobiva značaj koji treba imati i da polako grabimo korak s Istrom i drugim regijama koje to već dugo razvijaju - istaknuo je Pavlek.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci