Preminula prof. Božena Filipan - kulturna djelatnica, pjesnikinja i književnica

VV | 10.8.2021. u 10:23h | Objavljeno u Društvo

U Varaždinskim Toplicama je u ponedjeljak, 9. kolovoza, preminula Božena Filipan, kulturna djelatnica, pjesnikinja i književnica, koja je svojim neumornim radom godinama bila pokretač kulturnog života u Varaždinskim Toplicama.

Božena Filipan, rođena je u Varaždinskim Toplicama, 16. prosinca 1931. godine. Biologiju, geografiju i kemiju diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu, a psihologiju znanstvenoga smjera na Filozofskome fakultetu u Zagrebu 1973 godine. Radila je kao odgajateljica i upraviteljica Dječjega vrtića »Ivan Goran Kovačić« u Zagrebu, nastavnica biologije i geografije u osnovnoj školi u Varaždinskim Toplicama, gdje je bila školska pedagoginja i psihologinja, te kao ravnateljica spomen-škole »Antun i Ivan Kukuljević« u izgradnji i savjetnica za predškolski odgoj Zavoda za unapređivanje školstva.U Domovinskom ratu bila je dobrovoljka u sastavu psiholoških jedinica. Književnim stvaralaštvom započela je u školskim literarnim i dramskim sekcijama te ga nastavila ostvarivati kao cjeloživotnu potrebu,ali objavljivanje književnih djela podredila je interesima stručnog i znanstvenog djelovanja u školstvu i dokumentiranom prikazivanju uloge Varaždinskih Toplica u hrvatskoj povijesti,kulturi i umjetnosti. Bila je članica Izdavačkoga savjeta časopisa Kaj u kojem objavljuje pjesme i prozu na standardu i kajkavštini. Aktivno djeluje uVaraždinskom književnom društvu svojim književnim prilozima u zbornicima, recitalima i manifestaciji Senje i meteori. Kratke književne forme (haiku, senryu,wake i haibun) objavljuje u časopisima i zbornicima haiku pjesništva u Hrvatskoj i na internetu.

Bavila se i proučavanjem kreativnosti i psihohistorije, posebno u području povijesti školstva, biografija važnih osoba i zaštite spomeničke baštine. Autorica je knjige Pet stoljeća narodne prosvjete i školstva u Varaždinskim Toplicama. Kao predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Varaždinskim lopticama (1995.—2016.) utemeljila je književno - znanstvenu manifestaciju Kukuljevićevi dani u Varaždinskim Toplicama, surađivala je sa Zavodom za znanstveni rad u Varaždinu, te uredila tri zbornika radova s istoimenih znanstvenih skupova.

Objavila je i tri autorske knjige koje se bave poviješću Varaždinskih Toplica: Pet stoljeća narodne prosvjete i kulture u Varaždinskim Toplicama, Varaždinske Toplice i naselja: Traganje za izvorima i Varaždinske Toplice u hrvatskoj povijesti i kulturi.

Autorica je i mnogobrojnih idejnih projekata i programa, primjerice, za restauraciju i revitalizaciju baroknih orgulja i barokne glazbe u Varaždinskim Toplicama, za revitalizaciju topličke suvenirske čipke, spomen-područja Tonimir, Dana Grada Varaždinskih Toplica – Lovrečevo, Dana baroka u sklopu Varaždinskih baroknih večeri. Božena Filipan je od 2018. godine bila i članica Društva hrvatskih književnika, a za svoj stručni i društveni rad primila je više priznanja i nagrada.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci