Premijer s dekanom FOI-a o kampusu: Vlada će se angažirati da se povuku EU sredstva

D.P., I.K. | 20.2.2017. u 20:20h | Objavljeno u Društvo

- Kako bi FOI mogao realizirati projekt urbanog kampusa Vlada bi morala reprogramirati operativne programa vezane uz EU fondove. I mi smo tu bili na indikativnoj listi i ja to stalno ističem, no izašli smo s nje jednim teško razumljivim potezom bivše Vlade i sada nam Vlada može pomoći prije svega u odgovornom odnosu prema reprogramu koji bi obuhvatio i školstvo i visoko obrazovanje - kazao je danas dekan Fakulteta organizacije i informatike Neven Vrček uoči sastanka s premijerom RH Andrejom Plenkovićem.

Premijer je nakon sastanka novinarima potvrdio kako će se Vlada angažirati da FOI povuče sredstva iz EU fondova za kampus.

- Zadužio sam ministricu Žalac i ministra Barišića da vide koje to pretpostavke moramo napraviti kako bi oni mogli aplicirati za sredstva - kazao je premijer.

plenki1

Inače dekan i premijer su, osim o kampusu razgovarali budućnost FOI-a i budućnosti visokoškolskog obrazovanja u regiji i gradu.

- Fakultet obrazuje trenutno 3000 studenata i to je veliki pogon za grad i regiju, no to nije dovoljno za rastuće tržište rada u informacijskim znanostima i jedna od tema će biti potpora tzv. STEM području, u našem slučaju informatičarima kako bi se što više kvalitetnih kadrova izbacilo na tržište rada - kazao je dekan Vrček koji je prvo put o tim temama razgovarao s premijerom.

- Zasad smo o kampusu razgovarali samo s ministrima svih relevantnih ministarstava i mislim da je bitno je da te teme držimo na površini, da ističemo ulogu visokog obrazovanja i da promičemo i grad i regiju u jednom pozitivnom kontekstu koji doprinosi svima nama - zaključio je Vrček.