Predrag Štromar otvorio energetski obnovljeni društveni dom Lančić-Knapić Foto: B. Težak

Predrag Štromar otvorio energetski obnovljeni društveni dom Lančić-Knapić

Varaždinske vijesti | 13.11.2019. u 18:35h | Objavljeno u Društvo

Potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u ponedjeljak je, 11. studenog, otvorio energetski obnovljen društveni dom u ivanečkom prigradskom Mjesnom odboru Lančić - Knapić. Uz domaćine na čelu s gradonačelnikom i aktualnim saborskim zastupnikom Miloradom Batinićem, otvorenju su nazočili i saborski zastupnik Mario Habek, glavna tajnica Ministarstva graditeljstva Jelena Zrinski Berger, savjetnica ministra Amalija Šašek, zamjenik gradonačelnika Branko Putarek, predsjednica Gradskog vijeća Ivanca Ksenija Sedlar Đunđek te predstavnici gradskih službi.

Ono što posebno veseli jest i to što su se na prigodnom skupu u povodu otvaranja doma okupili brojni mještani i rekreativci. U njihovo ime sve okupljene pozdravila je predsjednica Vijeća MO-a Lančić – Knapić Snježana Hrg te zahvalila resornom ministarstvu i Gradu Ivancu što su omogućili realizaciju ovog velikog ulaganja vrijednog 1,08 milijuna kuna.

- Mještani su prezadovoljni, jer dok smo ulazili u ovaj projekt nismo ni sanjali da ćemo dobiti funkcionalan i udoban dom koji korisnicima pruža pun komfor boravka – naglasila je S. Hrg.

Većina novca iz vanjskih izvora

Gradska pročelnica za lokalnu samoupravu, imovinu i javnu nabavu Marina Držaić podsjetila je da je Grad Ivanec projekt obnove društvenog doma Lančić-Knapić aplicirao na EU fondove te posredstvom Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iz EU fonda za regionalni razvoj povukao bespovratnih 526.500 kuna. Obveza Grada bila je osigurati ostatak od 553.500 kuna, međutim, Grad je ovaj iznos naknadno smanjio za 250.000 kuna i to tako da je iskoristio program Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.

Zahvaljujući visokim ulaganjima, društveni dom je dobio novi krov, termofasadu, izolaciju, novi sustav grijanja na plin, kompletne nove elektroinstalacije i rasvjetna tijela, dok su na krov postavljeni solarni kolektori za potrošnu toplu vodu. Radove je izveo Mipcro Ivanec, a nadzor je obavio IPC inženjering Ivanec.

Obraćajući se mještanima, gradonačelnik M. Batinić istaknuo je da je Grad Ivanec iskoristio povećan priljev sredstava u proračun i dobivena EU sredstva na način da ih usmjeri u sustavno uređenje ovog društvenog doma, koji je inače najkorišteniji od svih ovakvih društvenih objekata na gradskom području.

Društveni domovi širom gradskog područja

-Sretan sam što smo ovaj dom pomoću europskog novca uspjeli potpuno obnoviti. Gradimo još domova na širem gradskom području, a cilj nam je da mještanima na području prigradskih naselja omogućimo standard koji imaju i naši sugrađani koji žive u gradskom centru – naglasio je Batinić.

Kazao je također da otvaranjem doma aktivnosti u ovom naselju ne staju. Veliko kombinirano sportsko igralište na Rekreacijskom centru Lančić je asfaltirano, a iduće godine nastavljaju se daljnji radovi na uređenju RC-a. U tom kontekstu pozvao je građane da se i oni uključe te, koliko je moguće, doprinesu vlastitim radom tamo gdje će to kod budućih radova biti moguće.

Skupu se obratio i ministar P. Štromar. Ističući dobru suradnju s gradonačelnicima i načelnicima sa sjevera Hrvatske, posebno je istaknuo odličnu suradnju s gradonačelnikom Ivanca i njegovim suradnicima te podsjetio i na neke druge projekte (mali komunalni radovi, cestogradnja) za koje su Ivancu stigla sredstva Ministarstva graditeljstva.

- Tako dugo dok sam u Zagrebu, vrata ovoga ministarstva su vam otvorena, a u ovoj Vladi Ivanec ima prijatelja – poručio je Štromar te nakon toga energetski obnovljen društveni dom u Knapiću proglasio otvorenim.

Gosti i uzvanici potom su obišli dom. Riječ je o velikom objektu površine preko 350 m2, koji je obnovljen od poda do krova. Sagrađen je 1985. godine samodoprinosom mještana koji su izdvajali novac i fizički gradili dom. Međutim, s dugim godinama korištenja dom se dobrim dijelom amortizirao i „potrošio“, pa je njegova energetska obnova bila nužna.

dom7-lancic-111119.jpg

dom4-lancic-111119.jpg

dom2-lancic-111119.jpg

dom13-lancic-111119.jpg

dom11-lancic-111119.jpg