Predavanje o nastavnoj praksi varaždinske Gimnazije u međuratnom razdoblju

J.Š./Varaždinske vijesti | 30.10.2018. u 08:08h | Objavljeno u Društvo

U sklopu Srijede u Muzeju, 31. listopada, u palači Herzer održava se predavanje pod nazivom Ostvarivanje nekih ideja „Nove škole“ u nastavnoj praksi varaždinske Gimnazije u međuratnom razdoblju. 

Suorganizator programa je Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije, a predavanje je pripremio povjesničar Siniša Horvat, nastavnik na varaždinskoj Prvoj gimnaziji.

Na predavanju će biti riječi o tome kako je nova generacija profesora varaždinske Gimnazije, koja se u školi okupila neposredno prije i tijekom Prvoga svjetskog rata, u međuratnom razdoblju nastojala u nastavnoj praksi realizirati neke od ideja raznih pravaca tzv. Nove škole.

Ta su nastojanja posebno došla do izražaja u brizi za zdravstveno stanje nastavnoga kadra i učenika, pri uspostavljanju što bolje suradnje između nastavnoga kadra i roditelja zbog povećanja uspješnosti odgojno-obrazovnog procesa u cjelini te pri izgradnji novoga, kvalitetnijeg odnosa između učenika i poučavatelja. Premda opće okolnosti, posebno ograničenja sustava jugoslavenske monarhističke diktature, nisu išla na ruku ovim nastojanjima, na pojedinim su područjima, usprkos svemu, bila ostvarena značajna poboljšanja.

Predavanje počinje u 19 sati. Ulaz je besplatan.

Označeno u