Predavanje "Glas Sahare" Damira Vujnovca u sklopu Srijede u Muzeju

J.Š./Varaždinske vijesti | 18.4.2017. u 12:21h | Objavljeno u Društvo

U sklopu Srijede u Muzeju, 19. travnja, u palači Herzer u 19 sati održava se predavanje pod nazivom "Glas Sahare", na kojemu će o svojim iskustvima s putovanja u saharsko područje Afrike govoriti Damir Vujnovac.

Varaždinac Damir Vujnovac u proljeće 2016. godine bio je sudionik Saharskog maratona koji se održava između izbjegličkih kampova naroda Saharawi, u pustinji, na četveromeđi Alžira, Mauritanije, Zapadne Sahare i Maroka.

Saharci tamo već četrdeset godina čekaju na povratak u svoje domove u Zapadnoj Sahari, ovisni o dostavi osnovnih namirnica za preživljavanje. Boraveći među njima, Vujnovac je upoznao njihov način preživljavanja, organizaciju života u izbjeglištvu te kulturnu i prosvjetnu notu koje, unatoč dugogodišnjem bivanju usred okrutne pustinje, u njima nisu zamrle.

Po povratku je pokrenuo projekt "Dječji glas iz Sahare" te serijom putopisnih predavanja, medijskih nastupa i humanitarnih događaja hrvatskoj javnosti približio je priču o malom narodu iz najveće svjetske pustinje. Prikupljenim sredstvima iz te akcije tiskana je trojezična knjiga literarnih radova saharskih školaraca "Glas iz Sahare" (na arapskom, engleskom i hrvatskom jeziku), čije je primjerke ove godine odnio Saharcima za popunu njihova siromašnog knjižnog fonda, donijevši im i školski pribor, dar učenika Prve gimnazije Varaždin.

Damir Vujnovac putovanjima spaja tri svoje strasti: otkrivanje novoga, upoznavanje ljudi i pisanje. Divljina ga nadahnjuje jednako kao i urbana sredina, u gradovima pronalazi ljude, a u pustinjama sebe. Penjanje pustinjskim stijenama i život s Beduinima u Jordanu, sudjelovanje u maratonu među izbjegličkim naseljima Zapadne Sahare i lutanja Bliskim istokom podjednako ga inspiriraju kao i skriveni dijelovi višemilijunskog Londona ili Atene.

Nedavno se vratio sa svojega drugog puta u Saharu, a svoje dojmove o ponovnom susretu s ljudima na koje je svijet zaboravio podijelit će s posjetiteljima predavanja za koje je ulaz besplatan.