I Liga za borbu protiv raka podržava SHAVE & AFTERSHAVE PARTY U MEDINOJ ŠKRINJI

VV | 3.12.2022. u 10:58h | Objavljeno u Društvo

Već tradicionalna akcija uz zabavu ima i zdravstveno edukativni cilj

Mjesec studeni je posvećen muškom zdravlju, odnosno tijekom tog mjeseca nastoji se skrenuti pozornost na potrebu brige o zdravlju muškaraca i preventivne preglede osobito prostate i testisa u svrhu ranog otkrivanja raka. U Varaždinskoj županiji prema popisu stanovništva iz 2021. godine živi 85.645 osoba muškog spola. Prostata je najčešće sijelo raka u muškaraca i svaki 5. muškarac koji oboli od raka u Varaždinskoj županiji ima rak prostate, a inidencija ovog raka ima trend porasta u VŽ.

U RH prema zadnje dostupnim podacima oboljelo je od raka prostate 2.299 muškaraca , od čega u Varaždinskoj županiji 103 muškarca. Incidencija tog karcinoma raste nakon 50. godine života te su u toj dobi potrebne preventivne kontrole prostate ( PSA, digitorektalni pregled i UZV, prema indikaciji koju postavlja urolog).
Rak testisa nije tako čest ali zahvaća mlade muškarce te u RH prema zadnje dostupnim podacima Registra za rak godišnje od raka testisa oboli 200 muškaraca koji su približno ravnomjerno raspoređeni po dobnim skupinama mahom od 20 – 55 godine života pa se preporuča mjesečni ili periodički samopregled palpacijom testisa ( nedavno u RH kampanja „počeši s razlogom“) .

>>ŠTO JE MUŠKARAC BEZ BRKOVA?! (i bez legendarnog Brice)

ZZJZ u sklopu nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ provodi periodičke edukacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju u srednjim školama pri čemu se koriste anatomski modeli muškog spolnog sustava te model testisa s karcinomom kako bi učenici mogli naučiti kako napipati suspektan čvor u testisima. Navedeni edukativni modeli će biti dostupni i danas, 3. prosinca kada se održava završni MOVEMBER party u „Medinoj Škrinji“ u Varaždinu, već tradicionalna akcija koja, uz zabavu, ima i zdravstveno edukativni cilj skretanja pozornosti javnosti na muško zdravlje.
Brojni muškarci tijekom mjeseca studenog u tu svrhu puštaju brkove pa se tijekom partya očekuje izbor „najbrka“, brijanje i njega brade i brkova, a prikupljena sredstva će biti namijenjena za Ligu za borbu protiv raka Varaždinske županije, tako da će podršku akciji dati Liga i Djelatnost za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo.
Kako je odmah nakon raka prostate drugi u rangu rak pluća i bronha, muškarce koji žele prestati s pušenjem ZZJZ ovom prigodom poziva da se upišu u grupni program za odvikavanje od pušenja tzv. „Škola nepušenja“ – prijave na broj 042 320 969. Osim pušenja , za muško zdravlje rizik predstavlja i nezdravi način života – nepravilna prehrana i nedostatak tjelovježbe - praćen porastom tjelesne težine, masnoća i šećera u krvi te krvnog tlaka, uz loše upravljanje stresom te se također preporuča posjet preventivnom savjetovalištu ZZJZ vezano uz te čimbenika rizika. Muškarci mogu dobiti savjete o prehrani, KMAT ( holter tlaka) , savjete vezano uz mršavljenje i tjelovježbu te mentalno zdravlje, a sve u svrhu prevencije ne samo malignoma nego i značajno važnijih kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Naručiti se može na besplatni telefon: 0800- 200- 163.

Stoga će Liga za borbu protiv raka Varaždinske županije podržati današnji završni Movemberski SHAVE & AFTERSHAVE PARTY, 3. prosinca s početkom u 21 sat, u Medinoj Škrinji gdje će se održati prigodan i zabavan program:

izbor za NAJ BRK MEDINE ŠKRINJE

I ove godine u goste nam dolazi legendarni Brico iz Brijačnica Brico-SPA Barbering, Čakovec koji će u samoj Medinoj Škrinji uljepšavati  brkove i bradu muškaraca koji se nisu brijali cijeli mjesec, kako bi im pomogao da osvoje  laskavu titulu NAJ BRKa Medine Škrinje i zanimljivu nagradu GLAM Beauty Studio .

Sav dobrotvorni prilog za uređivanje vaših  brada i brkova Brico daruje Hrvatska Liga Protiv Raka Varaždinske županije!

FB_IMG_1669974806717.jpg

BRICINA AUKCIJA

Također, tokom večeri biti će Bricina aukcija gdje će Brico skinuti 'skalp' (bradu), Medi iz Medine Škrinja ukoliko se do ponoći skupi određena cifra koja će također biti uplaćena HLPR Varaždinske županije.

LIVE SVIRKA

U brlog Medine Škrinje stiže  nam duo Igor & Valentino Unplugged