Policijskim službenicima PU varaždinske uručene potvrdnice o osposobljavanju u području taktičke medicine Foto: PU varaždinska

Policijskim službenicima PU varaždinske uručene potvrdnice o osposobljavanju u području taktičke medicine

Varaždinske vijesti | 10.1.2024. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

Sveučilište Sjever provelo je tijekom protekle godine trodnevne tečajeve edukacije za 60 policijskih službenika u području taktičke medicine kako bi bili što bolje spremni za pružanje stručne hitne prve pomoći na licu mjesta, a s ciljem uspješne stabilizacije žrtava traume

Sveučilište Sjever provelo je tijekom protekle godine trodnevne tečajeve edukacije za 60 policijskih službenika u području taktičke medicine kako bi bili što bolje spremni za pružanje stručne hitne prve pomoći na licu mjesta, a s ciljem uspješne stabilizacije žrtava traume

Edukacije su provedene uz potporu Varaždinske županije, a uvjerenja su po njihovom završetku uručena u srijedu, 10. siječnja u Policijskoj upravi varaždinskoj.

Uručenju su nazočili načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić i njegov zamjenik Dalibor Božić te pročelnica Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberg, pročelnica Odsjeka za sestrinstvo izv. prof. dr. sc. Rosana Ribić i voditelj tečaja Zoran Žeželj.

Fokus ove edukacije je na specifičnim zahtjevima zbrinjavanja ozljeda na terenu, koji se razlikuju od tradicionalnih sustava civilne hitne medicinske službe.

Policijski službenici osposobljeni su za neposredno provođenje osnovnih i naprednih postupaka održavanja života te su usvojili pristup terenskim procjenama i zbrinjavanju unesrećenih osoba. Polaznici edukacije razvili su niz kliničkih vještina, stekli dublje razumijevanje ključnih aspekata taktičke medicine te razvili komunikacijske i upravljačke sposobnosti potrebne za učinkovito upravljanje akutnim traumama, masovnim nesrećama i terorističkim napadima.

Glavni cilj edukacije je smanjenje mogućnosti ozljeda te pružanje optimalne medicinske skrbi od mjesta intervencije policijskih službenika do zdravstvene ustanove.

„Ova edukacija uspostavlja minimalni skup medicinskih kompetencija policijskih službenika i služi kao platforma za osiguravanje minimalnog znanja polaznika edukacije. Ključna uloga je pružiti relevantna znanja i vještine iz područja taktičke medicine, omogućujući policijskim službenicima učinkovito djelovanje u hitnim situacijama i smanjenje rizika od ozljeda. Edukacija policijskih službenika u taktičkoj medicini na Sveučilištu Sjever omogućuje konkretan doprinos zajednici i sigurnosti, koristeći stručno znanje i resurse“ istaknula je izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberg, pročelnica Odjela sestrinstva Sveučilišta Sjever.

„Pohvaljujem naše djelatnike koji su uspjeli uz svoj intenzivan redovni rad pronaći vremena za stjecanje novih znanja i vještina koje će sasvim sigurno zatrebati im tijekom rada na terenu. Živimo u izazovnim vremenima u kojim se trebamo brzo prilagođavati promjenama i situacijama, pa je i ova edukacija dokaz da je cjeloživotno obrazovanje imperativ“ rekao je načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić.

Suradnja Policijske uprave varaždinske i Sveučilišta Sjever nastavlja se i dalje, a sve s ciljem zajedničkog rada za sigurniju zajednicu u kojoj živimo.