Podrum ponedjeljkom u P4: Nijanse emotivnih naboja

vv | 17.3.2024. u 19:20h | Objavljeno u Društvo

Program izložbi mladih autora odabranih u sklopu natječaja „Podrum ponedjeljkom“svojom zanimljivošću svakako osvježava i obogaćuje izložba radova slikarice Ene Vuglovečki pod nazivom „Nijanse emotivnih naboja“ što će do kraja ožujka ostati otvorena u podrumskom prostoru Centra P4 u Preradovićevoj ulici u Varaždinu.

Kao što sama autorica kaže, ideja njenih apstrakcija temelji se na upoznavanju unutarnjih umnih realnosti i skupljanju često turbulentnih emocija, a ogrebotine, mrlje i boje na njenim platnima predstavljaju emocije, skrivene osobine prirode i ljudske duše. Oblici, kaže Ena Vuglovečki, iako skraćeni i apstrahirani, izranjaju iz guste smjese boje, ljepila i ostalih materijala, ali ne gube vezu s predmetnom realnošću. Koristeći slikarske tehnike struganja i drippinga, mlada autorica miješa različite materijale poput papira, gipsa, drva, kolaža koji u kombinaciji s debelim nanosima boje rezultiraju zanimljivom reljefnom površinom.

Njena sklonost apstraktnom izrazu i ekspresivnoj  gesti je posljedica osobnih promišljanja i stavova, a postaje još logičnija kad se zna da često navodi kako inspiraciju crpi u slikama pokojnog koprivničkog umjetnika, akademskog slikara Romana Baričevića. Slikanje me poziva na igru,prihvaćanje vlastitih iluzija,namjera,težnji,ideja i osjećaja, kaže Ena Vuglovečki, ističući kako svoje slike stvara vođena znatiželjom i intuicijom. Nije li upravo Kandinski tvrdio kako je cilj naslikati sliku koja dolazi iz intuicije, a ne iz onog naučenog; sliku koja će obuzeti promatrača i probuditi mu osjećaje.

U svojoj knjizi „O duhovnom u umjetnosti“ on tvrdi da je općenito govoreći, boja sila koja izravno utječe na dušu. Boja je klavijatura, oči su batići; duša je klavir s mnogo žica. Umjetnik je ruka koja svira, dodirujući ovu ili onu tipku, kako bi stvorio vibracije u duši, kaže Kandinski. Uzbudljiva, emotivna priroda likovnih radova Ene Vuglovečki iz ciklusa „Nijanse emotivnih naboja“kojima se predstavlja varaždinskoj publici, govori o tome kako ne treba sumnjati  da u nadolazećim godinama ovoj mladoj autorici predstoji mogućnost zanimljive, ako ne i sjajne umjetničke karijere.

Srećko Lebinec

BIOGRAFIJA 

Ena Vuglovečki 

Ena Vuglovečki rođena je 1999. godine u Koprivnici. Završila je Gimnaziju „Fran Galović" Koprivnica. Osim glume u kazalištu „Ludens Teatar" u prostoru Doma mladih Koprivnica,  najveća preokupacija bila joj je slikanje,  te je prvu od triju samostalnih izložbi imala sa sedamnaest godina u kulturno kreativnom centru „Pixel".Iste godine usljedila je još jedna izložba u Podravskoj banci , a nakon toga ponovno u Pixelu. Nakon Gimnazije četiri je godine živjela i radila u Londonu. Izvan radnog završila je edukaciju u produkcijskoj kompaniji "MEDIORITE" pod nazivom ''SHIFT'' program za uvod u produkciju za mlade ljude koji žele naučiti osnove produkcije, kreiranje sadržaja osnove kamere, razvitak ideja za vlastiti kratki film, koji je na kraju edukacije i snimila. Njezina težnja naginje radu s djecom,razvijanju umjetničkih vještina oko filma,glume i slikanja, a posebno ju zanimaju psihoterapija i art terapija.

Plakat-1.jpg

Označeno u