PODRUM PONEDJELJKOM Izložba grafika Dominika Višnjića "Metakognicija faldanja"

VV | 18.9.2023. u 09:59h | Objavljeno u Društvo


Pred nama je još jedna u nizu izložbi što ih u sklopu svog programa „Podrum ponedjeljkom“ organizira Filmsko kreativni studio Vanima. U podrumu Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 svoje će radove izložiti Dominik Višnjić.

Pod nazivom „Metakognicija faldanja“ ovaj će mladi univerzalni umjetnik predstaviti desetak radova manjih formata, 5 radova velikih dimenzija, nekoliko grafičkih knjiga na postamentima i umjetničku instalaciju  (koja zapravo predstavlja svojevrsni spoj tkanine i grafike) u nastajanju.

Izložba će biti otvorena u ponedjeljak, 18. rujna u 19 sati u podrumskom prostoru Centra P4 u Preradovićevoj ulici i jedan je od vrhunaca četvrte sezone Vaniminog programa „Podrum ponedjeljkom“. Četvrtu sezonu Vaniminog programa „Podrum ponedjeljkom“ i dalje kao pokrovitelji prate grad Varaždin i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. 

Dominik Višnjić
Metakognicija faldanja
U originalan, inovativan, slojevit i univerzalan pristup Dominika Višnjića umjetničkom stvaralaštvu, mogli su se uvjeriti i posjetitelji izložbe njegovih radova „Tkanje života“, priređene u sklopu protekle sezone Vaniminog programa „Podrum ponedjeljkom“. Prilikom otvorenja te izložbe, istaknuto je kako njena likovna atraktivnost, koncepcijska zaokruženost, ali i aktualnost i zanimljivost promišljanja Dominika Višnjića, kao i sve brojnija recentna priznanja njegovim radovima nesumnjivo najavljuju sjajnu umjetničku karijeru koja mu predstoji. Izložba „Metakognicija faldanja“ kojom se mladi umjetnik predstavlja u sklopu četvrte sezone „Podruma ponedjeljkom“ i koju otvaramo godinu i pol nakon „Tkanja života“, potvrđuje i svakako nadmašuje sve ono o čemu smo govorili u ožujku 2022. godine.

I ako metakogniciju pojednostavljeno nazovemo razmišljanjem o vlastitom razmišljanju kao putu do boljeg učenja, autorova rečenica kojom pojašnjava koncept izložbe „Metakognicija faldanja“ postaje sasvim razumljiva. „Tek nakon dobivene svijesti o vlastitom znanju iz područja grafike otvorilo se novo područje u mojem profesionalnom i studentskom životu, područje za eksperiment.“ Petnaestak grafika i nekoliko grafičkih knjiga koje Višnjić predstavlja u podrumu Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 zanimljiv su likovni eksperiment i govore o gotovo ingenioznom pristupu mladog autora umjetničkoj grafici.

Kao što sam kaže: „Grafika kao vrlo toksična tehnika zbog uporabe velikog broja kemikalija uzrokuje zdravstvene probleme i upravo zbog toga odlučio sam primjenjivati grafičke tehnike za čiju se izradu koriste prihvatljiviji materijali. Kako sam oduvijek fasciniran papirom, tom krhkom, bijelom površinom odlučio sam da mi upravo ona posluži kao matrica za grafiku. Primjenom znanja o tehnici karton tiska stvorio sam svoju inačicu iste na način da faldam (presavijam) papir origami tehnikom, kojega kasnije impregniran drvofiksom čiji slojevi određuju ton same grafike. Faldanje je tradicionalna vještina stvaranja nabora na tkanini i za njezino savladavanje potrebno je uložiti mnogo strpljenja, baš kao i za izradu grafičke matrice.“

Poput nekog suvremenog alkemičara, što umjetnički grafičari zapravo i jesu, Višnjić kaže kako se prilikom stvaranja pokušava sjediniti s materijalom s kojim radi i upravo zbog toga voli kada izrada matrica potraje, dopuštajući ekspresivnost u završnom momentu impregnacije. Cilj mu je, ističe Višnjić, u doba digitalizacije i eksponencijalnog rasta razvoja tehnologije svojom izložbom, podsjetiti na savršenost ljudskih ruku i na činjenicu koliko je važno da one dodiruju, osjećaju i stvaraju jer su za to stvorene.Izložba „Metakognicija faldanja“, svakako je jedan od vrhunaca četvrte sezone Vaniminog programa „Podrum ponedjeljkom“.
Srećko Lebinec

Biografija:
Dominik Višnjić rođen je 2000. godine u Varaždinu gdje je završio Srednju strukovnu školu Varaždin, smjer grafički dizajn. Trenutno je student na diplomskom studiju likovne pedagogije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Likovne radove izlagao je na tri samostalne te na desetak skupnih izložbi uspješno sudjelujući na nekoliko međunarodnih i državnih likovnih natječaja, gdje je za svoje radove primio više nagrada i posebnih pohvala. Bavi se tradicionalnim medijem grafike u kojem eksperimentira sa suvremenijim formama te pokušava oprostoriti samu grafiku.