PODRUM PONEDJELJKM Sutra otvaranje skupne izložbe autora drugog ciklusa programa u klubu P4

MGA | 19.12.2021. u 13:00h | Objavljeno u Društvo

U vremenskom razdoblju od nepune dvije godine, varaždinski Filmsko-kreativni studio VANIMA je organizirajući program „Podrum ponedjeljkom“ u podrumu Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Varaždinu priredio više od dvadesetak izložbi mladih afirmiranih, ali i neafirmiranih umjetnika, kao i nekoliko već etabliranih autora, pretvorivši tako podrum Centra P4 u Preradovićevoj ulici u zanimljivu galeriju i respektabilan izlagački prostor.

Zanimanje publike i kritike za izložbe postavljene u sklopu programa, osim na kvalitetu izlagača, ukazuje i na činjenicu da su izlagački prostori ove vrste svakako dobrodošli gradu koji se voli pohvaliti i tradicijom, ali i recentnom likovnom scenom. 

Otvorenje zadnje ovogodišnje u nizu izložbi u sklopu programa „Podrum ponedjeljkom“, bit će u ponedjeljak 20. prosinca u 19 sati. Riječ je o svojevrsnoj retrospektivi radova mladih autora koji su  se Varaždincima predstavili tijekom 2021. godine. VANIMA je naime kroz raspisan javni natječaj „Podrum ponedjeljkom“ za mlade autore i autorske timove s područja Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije koji se bave slikarstvom, crtanjem, ilustracijama, dizajnom, fotografijom, fotomanipulacijom ili bilo kojim drugim vidom
dvodimenzionalnog vizualnog izražavanja, a selektori mr. Ivan Mesek, prof. likovne kulture i ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, Elizabeta Igrec, akademska slikarica, viša kustosica u Gradskom muzeju Varaždin, Ivan Mladenović, magistar kiparstva i edukacije umjetnosti te Hrvoje Selec, organizator iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA odabrali su njih sedmero koji su izlagali u drugom ciklusu programa.

Podsjetimo, izlagali su Nikola Mišel Puklin koji se predstavio ciklusom fotografija pod imenom „Četiri kuta postojanja“, Anita Kos koja je pripremila kolekciju kolaža pod nazivom „Korijenje“, a Toni Čakmazović izlagao je izložbu fotografija pod nazivom „6.4“. Predstavila se i Sara Horvatić ciklusom crno bijelih fotografija pod nazivom „Dnevnik tišine“, a ciklus digitalnih ilustracija nastalih u sklopu izrade animiranog filma pod nazivom „Nigdar ni bilo“ izložila je Mateja
Štefinščak. Samostalnu izložbu fotografija pod nazivom „beskrajni dani“ imala je i Iva Grubješić, a među mladim umjetnicima čiji su radovi predstavljeni ove godine bio je i Dragutin Kliček koji je izlagao svoje fotografije pod nazivom „Ekspresija užeta“.

Zadnja ovogodišnja izložba bit će ujedno i prilika za prisjećanje na radove koje su ovi mladi umjetnici u okviru „Podruma ponedjeljkom“ izlagali 2021. godine. Momentalno traje novi javni poziv, a svi zainteresirani mladi umjetnici mogu se prijaviti putem službenih internetskih stranica organizatora ( www.vanima.hr ) do kraja godine. Organizatori mole posjetitelje da se zbog Covid-19 pridržavaju preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a ulaz na izložbu neće biti mogući bez maske.