Pismo "protjeranih vjernika": Tjera nas se van, a zasmetale su i korizmene tribine?! Foto: VV arhiva

Pismo "protjeranih vjernika": Tjera nas se van, a zasmetale su i korizmene tribine?!

Varaždinske vijesti | 18.4.2023. u 18:38h | Objavljeno u Društvo

Redakciji Varaždinskih vijesti obratili su se nezadovoljni župljani varaždinske župe sv. Vida.

Kako su naveli, uoči Uskrsa održavale su se korizmene tribine srijedom u župnoj dvorani Božjeg naroda Kapucinskog samostana u Varaždinu, koji ih je priređivao skupa sa župom sv. Vida.

- Niz uglednih teologa i župnika mnoštvu zainteresiranih govorilo je o tome kako propovijedati i svjedočiti vjeru, predstavljalo svoje knjige i druga postignuća. Teško je pobrojati najistaknutije predavače, a kamoli sve, jer ove su tradicionalne tribine priređivane godinama, štoviše desetljećima, još u bivšoj saveznoj državi kada su bile jedino mjesto na kojem su se mogle čuti i druga razmišljanja, izuzev onih koja su se nemetala. Iako kao takve nisu bile nekim drage, korizmene tribine srijedom kod kapucina preživjele su i nadživjele komunizam. Međutim, čini se da neće ovu demokraciju - potužili su se vjernici.

- Naime, tijekom korizme tribina nije bilo. Zašto, nama vjernicima nije poznato. Nitko nam to nije objasnio, a voljeli bismo čuti, pogotovo što nas uz ove tribine veže sjećanje na patera Bonu Zvonimira Šagija, koji je priređivao i druženja vjernika u kapucinskoj crkvi nakon nedjeljnih misa u 11 sati, kada bi izlagao događaje i situaciju katoličke vjere u Europi. I zbog toga je bio cijenjen, ne samo među vjernicima. No danas ni toga nema. Zašto? Zašto se vjernike udaljava, umjesto više okuplja? - pitaju se u pismu potpisanom s "Protjerani vjernici".

No, to je samo nastavak nezadovoljstva, o čemu smo u Varaždinskim vijestima pisali i u veljači.

- U jednoj manjoj prostoriji kapucinskog samostana u Varaždinu, nedjeljom poslije mise, družila se manja skupina vjernika. I tako više od 40 godina. Nažalost, to više nije moguće - javili su nam se tada, kako su se potpisali, "Vjernici otjerani iz kapucinske crkve".

- Poslije odlaska pokojnog patera Bone Šagija, vjernici su molili gvardijana da na druženje pošalje jednog svećenika, ali on to nije htio. A sada nas naš gvardijan tjera vani iz crkve, odnosno ove prostorije. Dočekao nas je pred vratima prostorije u kojoj se vjernici druže raširenih ruku pa kaže “Nema više druženja, nema kave, ja više to ne dozvoljavam”. A mi smo se tu okupljali još prije nego što je došao u Varaždin on, koji, usput rečeno, kaže “Savjet ne tražim niti bih vam ga dao”!? A zar on ne bi li trebao umjeti miriti vjernike i ujedinjavati u empatiji sve pojedinačne traume upravo sada kad smo svi izloženi raznim izazovima, kada mediji objavljuju da je pripadnicima klera za petinu povećana plaća pa bi se i zbog toga trebao posvetiti svom pozivu služenja? Ili misli da može bez vjernika? - naveli su tada u pismu.