Petstotinjak učenika u školskim će vrtovima uzgajati voće, povrće i začinsko bilje Foto: Krešimir Đurić; ilustracija

Petstotinjak učenika u školskim će vrtovima uzgajati voće, povrće i začinsko bilje

| 23.4.2019. u 13:45h | Objavljeno u Društvo

Oko 500 učenika prvih i drugih razreda II., III., IV. i VI. osnovne škole Varaždin učit će o održivom razvoju kroz ekološki uzgoj hrane u vlastitim školskim vrtovima.

Riječ je o projektu "Mali vrt za održivo sutra" varaždinske Udruge za promicanje održivog načina življenja Gredica, koji se provodi od 1. ožujka ove godine do 29. veljače 2020. godine, a financira ga Ured za udruge Vlade RH, u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje i u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga "Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unapređenje ekonomske i socijalne kohezije". Projekt je vrijedan 347.910 kuna, od čega bespovratna sredstva Ureda za udruge iznose 313.119 kuna (90 posto), dok preostali iznos od 35.000 sufinancira Grad Varaždin.

- Tijekom projekta na obrazovanju za održivi razvoj radit ćemo s učenicima prvih i drugih razreda osnovnih škola, kroz aktivno i iskustveno učenje i osnivanje školskih vrtova. Kroz redovni kurikulum predmeta Priroda i društvo omogućit ćemo im aktivno usvajanje nastavnog sadržaja, uzgajanjem voća i povrća na vlastitim gradicama, na ekološki način. Tako će djeca dobiti priliku na terenu aktivno sudjelovati i učiti sadržaje koji su vrlo važni u edukaciji za održivi razvoj, za pametno korištenje resursa i daljnje poboljšanje kvalitete života, a u konačnici, i za očuvanje okoliša i našeg planeta Zemlje - istaknula je Rusalka Majer, predsjednica Udruge Gredica.

udruga_gredica_projekt_Mali_vrt_za_odrzivo_sutra_2.JPG

Pojasnila je da će svaki razred imati svoju razrednu gredicu na kojoj će uzgajati razno voće i povrće te začinsko bilje. U sklopu projekta održat će se i edukativne radionice, a učenici će posjetiti i lokalni OPG na kojem će izu prve ruke moći proučiti proces proizvodnje hrane što će im omogućiti da na direktan i aktivan način na terenu uče o prirodi, organskom uzgoju i vrtlarstvu, rastu i njezi biljaka i proizvodnji hrane. Edukativni programi o održivom razvoju bit će organizirani i za učitelje te zaposlenike Udruge Gredica.

Među predstavnicima škola, partnera na projektu, bio je i ravnatelj VI. OŠ Varaždin Mario Stančić.

- Naše škole rado su se uključile u ovaj projekt na poziv udruge Gredice jer nam svima itekako stalo da učenicima pružimo uvjete za cjeloviti razvoj i razvoj za život u skladu s prirodom koji je danas važniji nego ikada prije, uz probleme plastike, globalnog zagrijavanja i otpada. Održivi razvoj jedna je od međupredmetnih tema "Škole za život". Svaka će škola na svoj način provesti ovaj projekt, ali ono što nam je svima zajedničko jest izgradnja ekološkog povrtnjaka s povišenim gredicama i ostalim sadržajima koji su potrebni za uređivanje takvog povrtnjaka. Djecu na taj načun ujedno učimo da trebaju živjeti u skladu s prirodom te da hrana ne dolazi iz supermarketa nego iz prirode - napomenuo je Stančić, dodavši da je projekt namijenjen učenicima prvog i drugog razreda, jer je s takvim aktivnostima najbolje započeti od najmanjih nogu.

udruga_gredica_projekt_Mali_vrt_za_odrzivo_sutra_1.JPG

- VI. OŠ Varaždin je više od 15 godina eko-škola, s dijamantnim statusom od prošle godine, tako da imamo ima dugu tradiciju uređivanja školskog povrtnjaka i života u skladu s prirodom te nastojimo učenike učiti o važnosti održivog razvoja, što ne uključuje samo povrtnjak, već i to da učenici znaju da treba isključiti svjetlo iza sebe, da znaju zatvoriti vodu i da budu štedljivi te tako doprinose očuvanju našeg planeta - dodao je ravnatelj.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica i pročelnica Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje i sport Draženka Dević istaknule su da ih veseli što će učenici imati mogućnost raditi u vlastitom vrtu, učiti o okolišu i odgovornoj upotrebi prirodnih resursa.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci