Glumac HNK Varaždin Stojan Matavulj glumac večeri na međunarodnom festivalu u Banja Luci Foto: Ilustracija

Glumac HNK Varaždin Stojan Matavulj glumac večeri na međunarodnom festivalu u Banja Luci

Igor Čolaković | 1.11.2021. u 13:15h | Objavljeno u Društvo

Predstava "Enigmatske varijacije" HNK Varaždin  prošlog je tjedna oduševila publiku međunarodnog festivala glumca “Zaplet” u Gradskom pozorištu “Jazavac” u Banja Luci. 

Publika je predstavu nagradila ovacijama, a Stojan Matavulj je proglašen glumcem večeri za ulogu nobelovca Abela.

Stručni žiri ovog međunarodnog festivala nagradu za najboljeg glumca dodijelio je Stojanu Matavulju, koji je u ulozi Abela Znorka „pokazao zavidnu studioznost i zrelost glumačkog postupka u slojevitom dramskom komadu Erica - Emmanuela Schmitta“.

Enigmatske varijacije, duhoviti komad s neočekivanim obratima, francuskog dramatičara i romanopisca Erica - Emmanuela Schmitta, koji je režirala Helena Petković, iznimna je predstava o vječnoj misteriji ljubavi oko koje se sukobljavaju dvojica muškaraca u igri okrutne istine. U ovoj suptilnoj igri dvojica protagonista - Nobelovom nagradom ovjenčan slavni književnik Abel Znorko, kojeg tumači Stojan Matavulj, i Erik Larsen, kojega igra Karlo Mrkša, na zabačenom otoku blizu Sjevernog pola, na kojem u osami živi Nobelovac koji je netom objavio svoj najbolji roman, otkrivaju začudne istine o svojim životima i ljubavi prema ženi koja ih je čvrsto povezala na vrlo neobičan način.

- Kroz tekst smo trebali prikazati kako je taj nobelovac kreten i kako je posljednjih 15 godina proveo u svom snobizmu. Mislim da smo uspjeli. Tekst je zanimljiv zbog tih 'tvistova'. Dogodi se jedna situacija, koja te odvede u drugu, pa kad pomisliš da se sve smiri, pojavi se i treća i tako dalje. Iako je komplicirana tematika, radnju nije teško pratiti jer su emocije koje izlaze iz teksta pitke - rekao je nakon izvedbe u Banja Luci Stojan Matavulj.