Osnovnoškolci iz Petrijanca u sklopu Erasmus+ projekta posjetili Poljsku Foto: OŠ Petrijanec

Osnovnoškolci iz Petrijanca u sklopu Erasmus+ projekta posjetili Poljsku

Varaždinske vijesti | 17.10.2018. u 17:49h | Objavljeno u Društvo

Učenici Dorian Brežni, Dominik Cestar, Nika Mihin, Iva Oreški i Maja Oršoš iz Osnovne škole Petrijanec 30. rujna otputovali su u Poljsku na drugu razmjenu učenika u sklopu Erasmus+ projekta "No Place for Hate" koji je u potpunosti financiran iz sredstava Europske unije. U pratnji učenika bile su Jasminka Belščak, učiteljica savjetnica iz informatike i koordinatorica projekta te Martina Škrinjar, učiteljica hrvatskoga jezika.

Szkola Podstawowa nr 7 u Ostrowu Wielkopolskom bila je domaćin susreta, a u razmjeni učenika sudjelovali su i partneri iz Portugala, Rumunjske, Ujedinjenog Kraljevstva i Turske. Na putu do Poljske, na aerodromu u Frankfurtu, učenike i učiteljice ugodno je iznenadio slučajan susret s izbornikom hrvatske nogometne reprezentacije Zlatkom Dalićem s kojim su razgovarali o Erasmus+ projektu u kojem sudjeluju te o sportu u OŠ Petrijanec.

U Poljskoj su učenici uspješno predstavili svoju školu i Republiku Hrvatsku. Na izložbi tradicionalnih jela ponudili su kolače koje su pripremili njihovi roditelji i hrvatske slatkiše, a u glazbenom programu otpjevali su brojalicu "En, ten, tini" i pjesmu "Neka cijeli ovaj svijet". Učenici su se aktivno uključili u radionicu Scratch programiranja u poljskoj školi te u programerske i robotičke radionice u Medijateci. Dramatizirali su i tekst o drugačijem slonu Elmeru, a nakon nekoliko proba uspješno su glumili u predstavi pred zainteresiranim mještanima. U sinagogi su slušali predavanje o holokaustu te o židovskoj kulturi i povijesti.

Najsimpatičniji dio posjeta školi u Poljskoj bilo je sudjelovanje na svečanoj zakletvi učenika prvih razreda. Osim zajedničkog učenja, razmjena učenika bila je i prilika za usporedbu školskih kurikula. Povodom Svjetskog dana učitelja, domaćini su organizirali svečanu internacionalnu večeru na kojoj su sudjelovali svi partneri te sadašnji i umirovljeni djelatnici njihove škole.

Razmjena učenika bila je i prilika za razgledavanje dva prekrasna poljska grada, Wroclawa i Ostrowa Wielkopolskoga, te njihovih prirodnih i kulturnih znamenitosti. Učenici i učiteljice su planinarili u Nacionalnom parku Gor Stolowich te posjetili rudnik zlata. U Wroclawu su razgledali staru gradsku jezgru, slijedili Put bajki braće Grimm, prošetali Japanskim vrtom i učili o vodi u muzeju Hydropolis, a s Nebeskog tornja bacili su panoramski pogled na cijeli grad. U Ostrowu Wielkopolskom posjetili su gradski muzej i vijećnicu u kojoj ih je pozdravio predstavnik Grada te im prezentirao probleme suživota mještana i nacionalnih manjina.

Posjet Poljskoj završio je svečanom podjelom certifikata, a obogaćeni novim znanjima, iskustvima i prijateljstvima učenici i učiteljice vratili su se u Hrvatsku 6. listopada.

osnovna_skola_petrijanec_-_erasmus_poljska_1.jpg

osnovna_skola_petrijanec_-_erasmus_poljska_2.jpg

osnovna_skola_petrijanec_-_erasmus_poljska_3.jpg

osnovna_skola_petrijanec_-_erasmus_poljska_4.jpg