OŠ Vinica u projektu sa školama iz Španjolske, Turske, Estonije, Poljske i Slovenije

J.Š./Varaždinske vijesti | 11.11.2021. u 18:29h | Objavljeno u Društvo

Unatoč pandemiji, Osnovna škola Vinica marljivo provodi planirane aktivnosti svog prvog Erasmus+ KA2 projekta pod nazivom Mythomania in Open Air Museums u strateškom partnerstvu sa školama iz Španjolske, Turske, Estonije, Poljske i Slovenije.

Ravnateljica škole i koordinatorica projekta, Mirjana Jambriško te učiteljica engleskog jezika i koordinatorica nacionalnih i međunarodnih projekata, Suzana Mihelčić, otputovale su na prvu radnu mobilnost u Španjolsku, točnije Kataloniju u razdoblju od 25. do 30. listopada.

Projekt je usmjeren na prikupljanje lokalnih mitova i legendi te organiziranje muzeja u prirodi čime će se poticati iskustveno učenje i suradništvo te razvijati digitalne kompetencije kod učenika provođenjem aktivnosti u prirodnom okruženju.

Radni sastanci, odnosno edukacije, održavali su se u koordinatorskoj školi Institut el Palau u španjolskom gradu Sant Andreu de la Barca, a turistički dio mobilnosti u gradovima Barcelona i Tarragona.

Nakon predstavljanja svih škola učitelji su razgledali Institut el Palau, u skladu s epidemiološkim mjerama kratko prisustvovali nastavi te razmijenili iskustva sa španjolskim učenicima i prošli edukaciju za upotrebu digitalnih alata Metaverse i Stop-Motion Studio.

U Barceloni, glavnom gradu Katalonije, posjetili su Poble Espanjol, internacionalnu izložbu, koja djeluje u obliku muzeja na otvorenom. Obišli su i Nacionalni muzej katalonske vizualne umjetnosti kao i IDEAL - Centar digitalne umjetnosti gdje su imali prilike iskusiti 3D svijet Klimtovih uradaka te ih doživjeti iz perspektive virtualne stvarnosti koristeći VR (engl. virtual reality) naočale i razne digitalne alate koji su povezani s aktivnostima koje će se provoditi s učenicima u sljedećim mobilnostima projekta.

Posjetili su i Tarragonu, drevni grad koji se na Sredozemlju nalazi od srednjeg vijeka, a čini strukturu starih rimskih ruševina koje su upisane na listu svjetske baštine UNESCO-a.

Prva mobilnost poslužila je edukaciji prisutnih koordinatora i sudionika projekta, razmjeni ideja i iskustava te za detaljne dogovore oko sljedeće mobilnosti koja će se provesti u Hrvatskoj u Osnovnoj školi Vinica tijekom travnja 2022. godine.

Djelatnici škole već se pripremaju za dolazak partnera, njihovih učitelja I učenika, a stići će ih dvadesetak. Škola je ponosna što sudjeluje u ovom projektu, a učenici idjelatnici se što će ugostiti svoje partnere, upoznati ih s načinom rada OŠ Vinica i pokazati im veličanstvene povijesne muzejske lokacije diljem Hrvatske.

 

Označeno u