OŠ BREZNIČKI HUM Domaćini edukacije o pozitivnoj klimi u školi i nenasilju "Sretno dijete"

J.Š./Varaždinske vijesti | 7.2.2020. u 13:43h | Objavljeno u Društvo

Tridesetak djelatnika obrazovno-odgojnih ustanova iz županije jučer i danas sudjeluje na edukaciji u OŠ Breznički Hum gdje se održava prvi seminar u sklopu projekta "Sretno dijete – program obrazovanja za socijalni i osobni razvoj djece, mladih i učitelja u sredinama s manje mogućnosti".

Projekt „Sretno dijete“ provodi Forum za slobodu odgoja u partnerstvu sa školama i drugim odgojno-obrazovnim ustanovama, a cilj mu je sustavno i dugoročno razvijati socijalne i emocionalne kompetencije djece, naročito u području komunikacije, odnosa i prevencije nasilja kao i unaprijediti kompetencije učitelja i stručnih suradnika za poticanje osobnog i socijalnog razvoja djece.

- Želimo utjecati na stvaranje pozitivne atmosfere u školi gdje se učitelji i djeca osjećaju kompetentni u onom dijelu osobnih odnosa, komunikacije, prohvaćanja različitosti, rješavanja svojih sukoba i problema na nenasilan način. Želimo pomoći učiteljima da se osjećaju što uspješnije i kompetentnije, na području odnosa s učenicima i prepoznavanja eventualnih poteškoća koje pojedini učenici imaju i kako im pružiti podršku. U jednom širem smislu govorimo o mentalnom zdravlju u školama, koje ne bi trebalo biti prepušteno samo stručnom suradniku koji radi na prepoznavanju problema već da svaki razrednik i učitelj uoči kojoj djeci je potrebna dodatna pomoć – kaže voditeljica projekta je Ana Munivrana, dodajući da se želi stvoriti u razredu poticajan odnos i da se djeca osjećaju sretna, uspješna, zadovoljna kako bi mogla ostvariti puni potencija.

Projekt traje godinu dana i naglasak je na suradnji učitelja i malih vršnjačkih mentora koji zajednički provode razvojni program u školi. Tijekom projekta odabrani učitelji i učenici u devet škola iz pet županija proći će programe obuke i preuzeti komplet edukacijskog materijala uz pomoć kojih će osmisliti radionice za veći broj učenika škola.

- Iako možemo reći da nemamo potrebe za suzbijanjem nasilja u školi i možemo reći da smo dosta mirna škola, ipak je ovo jedan vid prevencije. Slične se edukacije ne dobivaju na redovnim seminarima i edukacijama stoga smo se odlučili uključili u ovaj projekt. Smatramo da u svakoj sredini postoji neko dijete koje je socijalno osjetljivo. Edukacija će usmjeriti djelatnike u našem obrazovnom sustavu na rješavanje problema, a već smo se i prije uvjerili, sudjelujući na projektima sa stranim partnerima da se vani radi više po tom pitanju - rekla je ravnateljica OŠ Breznički Hum, Vesna Ivančan, dodajući da su se uvjerili kako neke škole imaju i prostor za meditaciju što ih je očaralo pa bi željeli slično u budućnosti imati i u svojoj školi.

Projekt: „Sretno dijete“ – program obrazovanja za socijalni i osobni razvoj djece, mladih i učitelja u sredinama s manje mogućnosti“ odobren je od Ministarstva znanosti i obrazovanja u iznosu od 112.666 kuna. Projekt je upravo započeo i provodit će se do 31. kolovoza, a partneri projekta su osam škola u pet županija i pet jedinica lokalne samouprave. Uz Forum za slobodu odgoja koji je nositelj projekta, partneri su: Karlovačka županija, Varaždinska županija, Grad Lepoglava, Grad Novska, Općina Babina Greda, Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana, Ogulin, Osnovna škola Breznički Hum, Srednja škola Novsk, Osnovna škola „Mijat Stojanović”, Babina Greda, Tehnička škola Nikole Tesle, Vukovar, Srednja škola Bartola Kašića, Grubišno Polje, Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar, II. osnovna škola Bjelovar.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.