Online panel o cijepljenju protiv Covida-19 za žene koje planiraju trudnoću, trudnice i dojilje Foto: ilustracija

Online panel o cijepljenju protiv Covida-19 za žene koje planiraju trudnoću, trudnice i dojilje

Varaždinske vijesti | 8.11.2021. u 14:30h | Objavljeno u Društvo

U utorak, 9. studenoga, od 10 do 12 sati, udruga Roda održat će online panel na temu cijepljenja protiv bolesti Covid-19 žena koje planiraju trudnoću i/ili prolaze MPO postupke, trudnica, babinjača i dojilja.

Panel će se prenositi uživo na Facebook stranici udruge Roda, a snimka će biti dostupna ubrzo nakon što događanje završi i na YouTube kanalu Udruge.

- Žene imaju puno pitanja oko cijepljenja protiv bolesti Covid-19, osobito slučaju kad planiraju trudnoću, trudne su ili doje. Iskustvo s terena pokazuje da od zdravstvenih djelatnika dobivaju vrlo različite informacije koje nisu nužno u skladu s trenutnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije pa ni Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo - kažu iz udruge.

- Cilj ovog panela je pružiti im informacije na razumljiv način, od domaćih stručnjaka, tako da mogu lakše donijeti odluku o cijepljenju ili necijepljenju, a stručnjake potaknuti da ženama pruže skrb u skladu s recentnim preporukama vezanima uz cijepljenje, kako bi se izbjeglo da žene koje se odluče cijepiti, budu odbijene na temelju pogrešnih informacija - poručuju iz Rode.

Na panelu će sudjelovati istaknuti stručnjaci i stručnjakinje koji se bave zdravljem žena i epidemiologijom u Hrvatskoj. Nakon kratkih uvodnih izlaganja, sudionici će odgovoriti na pitanja žena koja je Roda prikupljala od 4. do 7. studenog kroz anketu u kojoj je preko 170 žena postavilo svoja pitanja o cijepljenju protiv bolesti COVID-19.

Sudionici panela (abecednim redom):
Luiza Bouharaoua, trudnica koja će opisati svoje iskustvo cijepljenja
Renata Ivanović, glavna urednica Reci.hr, portala koji se bavi temama iz područja seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava
Bernard Kaić, liječnik specijalist epidemiologije, Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Magdalena Kurbanović, profesorica primaljstva, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci
Jelena Marušić, liječnica specijalistica ginekologije i porodništva, supspecijalistica humane reprodukcije, KBC Split
Ratko Matijević, liječnik specijalist ginekologije i porodništva, Procelnik zavoda za ginekologiju Klinike za ženske bolesti i porode KB Merkur
Jurjana Novoselac, liječnica specijalistica transfuzijske medicine i IBCLC savjetnica za dojenje,
Banka humanog mlijeka, KBC Zagreb,
Dinka Pavičić Baldani, liječnica specijalistica ginekologije i porodništva, supspecijalistica humane reprodukcije, KBC Zagreb i MEF Zagreb

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci