Od 9. do 12. rujna Varaždin domaćin 20. Dana performansa

Varaždinske vijesti | 8.9.2021. u 17:20h | Objavljeno u Društvo

Od 9. do 12. rujna u Varaždinu će se održati 20. Dani performansa, koje organizira Gradski muzej Varaždin.

Ovogodišnji jubilarni Dani performansa započinju otvorenjem izložbe splitskog umjetnika Zlatana Dumanića u palači Sermage / Galeriji umjetnina GMV-a (Trg M. Stančića 3) u četvrtak, 9. rujna u 19 sati.

Dvadeseto izdanje Dana performansa pod nazivom "Sutra" svojom se temom okreće sutrašnjici, a svojim programom gleda na veliku povijest discipline performansa. Koncept razvoja novog iz povijesnog najbolje se odražava na događaju sadnje hrastova koji će komemorirati velikane hrvatskog performansa u sto godina njegovog postojanja u našoj vizualnoj kulturi i umjetnosti od Travelera do Marijana Crtalića. Sam događaj reinterpretacija je akcije 7000 hrastova Josepha Beuysa iz 1982. godine.

Projekcijom dokumentarnih filmova o Josephu Beuysu i Ulayu manifestacija na tragu svog međunarodnog djelovanja odaje počast velikanima discipline kojoj je posvećena. Reminiscencije, ali i refleksiju na status umjetnosti performansa u okruglom stolu iznijet će neki od osnivača i sudionika festivala kroz njegovu povijest.

Za vrijeme festivala u Galeriji umjetnina Gradskog muzeja Varaždin bit će postavljene izložbe beogradskog umjetnika Zorana Todorovića u izložbenom salonu u prizemlju palače Sermage, a splitskog Zlatana Dumanića u izložbenom prostoru na katu palače. Oba umjetnika svoj su umjetnički status razvili baveći se performansom, Dumanić kao aktivni performer, a Todorović uključujući performativne elemente u svoju multidisciplinarnu umjetničku praksu.

U svom jubilarnom izdanju festival će ponovo publici predstaviti izvedbe uživo, nakon prošlogodišnjeg "covid-19 virtualnog" izdanja.

Autor koncepcije projekta je povjesničar umjetnosti Branko Franceschi, a suradnici na projektu su ravnatelj GMV-a mr. Ivan Mesek i viša kustosica u GMV-u Elizabeta Igrec. Program je realiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija RH.

P r o g r a m:

Četvrtak, 9. 9. 2021.
19 sati, Galerija umjetnina GMV-a, Trg M. Stančića 3: ZLATAN DUMANIĆ: Povratak kapetana, otvorenje izložbe
19.30 sati, Galerija umjetnina GMV-a, Trg M. Stančića 3: IVAN ŠEREMET: ”Monetarni performans”, performans
20 sati: otvorenje festivala

Petak, 10. 9. 2021.
19 sati, Trg M. Stančića: DALIBOR NIKOLIĆ: ”Artwear”, performans
19.30 sati, Galerija umjetnina GMV-a, Trg M. Stančića 3: ALEN NOVOSELEC: “24 stabla Ode radosti”, prezentacija projekta
20 sati, Galerija umjetnina GMV-a, Trg M. Stančića 3: IVANA IVKOVIĆ: ”In Him we trust”, videozapis performansa
20.30 sati, Galerija umjetnina GMV-a, Trg M. Stančića 3: ”BEUYS”, projekcija filma Andreasa Veiela

Subota, 11. 9. 2021.
10 sati, Varaždinska tržnica: IVAN MESEK: ”Aukcija”, performans
11 sati, Galerija umjetnina GMV-a, Trg M. Stančića 3: DARWIN BUTKOVIĆ: ”Flying art SA”, performans
12 sati, bedem Staroga grada: ALEN NOVOSELEC: “Zastani!”, performans
17 sati, Trg Matije Gupca: sadnja drvoreda hrvatskih performera
18 sati, Stara Vaga, Trg Matije Gupca: ”20 godina performansa u Varaždinu”, okrugli stol; moderatori: Suzana Marjanić i Branko Franceschi
20 sati, Galerija umjetnina GMV-a, Trg M. Stančića 3: ”PROJECT CANCER – Ulay's Journal from November to November“, projekcija dokumentarnog filma Damjana Kozolea
21.30 sati, dvorište Galerije umjetnina GMV-a, Trg M. Stančića 3: ŽAN JAKOPAČ, koncert

Nedjelja, 12. 9. 2021.
10 sati, Kula stražarnica, Šetalište J. J. Strossmayera: BOJAN MUCKO i VANJA BABIĆ:
”Terenski rad 4”, performans-akcija

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci