Od 1. do 7. kolovoza obilježava se Međunarodni tjedan dojenja

V.V. | 31.7.2017. u 08:55h | Objavljeno u Društvo

Međunarodni tjedan dojenja već se tradicionalno obilježava od 1. do 7. kolovoza s ciljem senzibilizacije javnosti na temu dojenja i pokretanja dodatnih aktivnosti promicanjem važnosti prirodne prehrane. Ovogodišnji tjedan dojenja obilježava se pod motom „ Podržimo dojenje zajedno“, a u tijeku je izrada Prijedloga nacionalnog programa za zaštitu i i promicanje dojenja u RH od 2017. do 2020. godine.

Jedan od značajnih ciljeva je organizacija banke humanog mlijeka za provođenje prehrane majčinim mlijekom u Jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja.

Na taj način osiguravamo kvalitetnije preživljavanje svoj prijevremeno rođenoj djeci kao i bolesnoj novorođenčadi koja iz medicinskih razloga ne mogu biti hranjena mlijekom svoje majke. Prikupljeno mlijeko se obrađuje kako bi bilo zdravstveno ispravno. Sve je to uvršteno u Strateški plan Ministarstva zdravstva.

Kako bi se sve to i ostvarilo s ciljem prikupljanja donacija, UNICEF će u Zagrebu 9. i 10. rujna organizirati humanitarnu utrku Mliječna staza.

- Neosporno je da dojenje ima široki društveni aspekt te se kroz uključivanje šire zajednice stvara nova društvena klima i spoznaja o važnosti osiguravanja prirodne prehrane kao važnog koraka na ulasku djeteta u život - ističe pedijatrica Mirjana Kolarek Karakaš, te naglašava dobrobiti dojenja - pravilan rast i razvoj, bolji psihomotorni i razvoj imunološkog sustava, te manji rizik od upale dišnih puteva i upale srednjeg uha, smanjenje pojava alergija, astme ili ekcema. Dojena djeca ostvaruju bolji emocionalni i društveni razvoj, majčino mlijeko svojim sastavom zadovoljava sve potrebe djeteta za hranom i tekućinom u prvim mjesecima života.

- Preporuka je stoga ekskluzivno dojenje do 6. mjeseca djetetova života - naglašava dr Kolarek Karakaš, čija ambulanta u Varaždinskoj županiji jedina posjeduje UNICEF-ovu licencu „Savjetovalište - prijatelj dojenja“.

Industrijski proizvedeno mlijeko nastoji se približiti sastavu majčinog mlijeka što je nemoguće jer se sastav majčinog mlijeka mijenja u toku podoja. U slučaju da majka nema mlijeka, preporuka je adaptirano mlijeko ili kravlje mlijeko iz boce.