O dopingu, mitu i korupciji u sportu u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji te BiH

| 2.4.2022. u 12:55h | Objavljeno u Društvo

Dvodnevna konferencija o sportu i (bio)etici, koja se održava u Zagrebu i Varaždinu, okuplja istaknute regionalne znanstvenike, zajedno s nekim od najutjecajnijih svjetskih autoriteta u ovom području

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj u subotu je otvorio 3. Međunarodnu znanstvenu konferenciju „Etika, bioetika i sport“ koja se 1. i 2. travnja održava u Zagrebu i Varaždinu. Organizatori konferencije su Znanstveno istraživački odbor za bioetiku i sport Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku, Hrvatsko filozofsko društvo i Hrvatsko bioetičko društvo, a idejni začetnik, inicijator i organizator je Varaždinac doc.dr.sc. Matija Mato Škerbić s Fakulteta hrvatskih studija.

-Čast mi je što vas mogu pozdraviti u Varaždinu  na 3. Međunarodnoj konferenciji „Etika, bioetika i sport“. Varaždin je grad koji, ponosno mogu reći, objedinjuje sport i znanje. To je sportsko središte sjeverozapadne Hrvatske, gdje podržavamo i potičemo naše sportaše u svakom smislu, slavimo njihov uspjeh, organiziramo i ugošćujemo sve sportske evente i natjecanja. Također, Varaždin se profilira kao sveučilišni grad, grad znanja, u koji pristižu studenti iz cijele Hrvatske kako bi primili najbolje obrazovanje i razvijali se u znanstvenom smislu. Vjerujem da će ova konferencija potaknuti dijalog iz znanstvenog polja etike i bioetike sporta u Hrvatskoj i šire. Također, nadam se da ćete imati nešto vremena da upoznate naš prekrasan grad i uživate u njemu. Želim vam ugodan boravak u Varaždinu.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj u svom pozdravnom govoru.

Dvodnevna konferencija o sportu i (bio)etici, odnosno bioetici sporta koji neki autori vide kao „kritičko razmatranje dopinga, mita i korupcije u sportu, ali i problem medicinsko-etičkih principa u oblasti medicine sporta“, okuplja istaknute regionalne znanstvenike iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine zajedno s nekim od najutjecajnijih svjetskih autoriteta u ovom području, uz podršku međunarodno priznatih znanstvenika.

2_konferencija.jpg

Ovogodišnji popis sudionika čine: Edin Branković iz Bosne i Hercegovine, Lev Kreft, Milan Hosta i Jernej Pisk iz Slovenije, Miloš Marković i Sandra Radenović iz Srbije, Morana Brkljačić, Bruno Ćurko, Igor Eterović, Ivica Kelam, Anđelo Maly, Ana Maskalan, Petra Korać, Matija Mato Škerbić i Ivana Zagorac iz Hrvatske, Sandra Meeuwsen sa Sveučilišta Erasmus u Rotterdamu (Nizozemska), mladi brazilski znanstvenik Marcus Campos sa Sveučilišta Leuven u Belgiji, Robert  Scott Kretchmar s Pennsylvania State University (SAD), Sigmund Loland s Norwegian School of Sport Sciences u Oslu (Norveška) i Jim Parry sa Sveučilišta Leeds (UK) i Karlovog sveučilišta u Pragu (Češka).

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci