Novomarofski osnovnoškolci posjetili Zagrebački obrtnički sajam

VV | 28.4.2018. u 11:21h | Objavljeno u Društvo

Kako bi zainteresirali što više osnovnoškolaca s područja Novog Marofa za upis u strukovna zanimanja, u organizaciji Grada Novog Marofa te Udruženja obrtnika Novog Marofa i Obrtničke komore Varaždinske županije, oko 150 novomarofskih osmaša posjetilo je Zagrebački obrtnički sajam koji se ovih dana održava na prostorima Velesajma u Zagrebu. Grad Novi Marof sufinancirao je prijevoz osnovnoškolca, a zajedno s njima u Zagreb je stigao i gradonačelnik Novog Marofa HDZ-ov Siniša Jenkač.

Tom je prilikom istaknuo da je za Novi Marof vrlo važno da se učenici zainteresiraju za strukovna zanimanja za koja će Grad u slijedećoj školskoj
godini dijeliti stipendije u iznosu od 500 kuna.
– Bit će to 20-ak stipendija u iznosu od 500 kuna koje Grad daje prvi put u 28 godina postojanja. Nadam se da će biti dovoljno zainteresiranih. Kao gradonačelnik bit ću sretan ako bude navala na te stipendije, a onda i na obrtnička zanimanja. Znamo koliki su problemi s nedostatkom učenika, a onda i radne snage u tim obrtničkim zanimanjima – kazao je Jenkač koji je zajedno s učenicima razgledao izložbene prostore Zagrebačkog obrtničkog sajma.

Da je cilj što više osnovnoškolaca zainteresirati za strukovna zanimanja potvrdio je i prvi čovjek Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak te dodao da se uz kampanju za upise u srednje škole s Varaždinskom županijom radi na dosta projekata koji učenicima pomažu pri odabiru škola.
– Planiramo sljedeće godine napraviti nešto slično ovome i u Varaždinskoj županiji, da možemo djeci 7. i 8. razreda predstaviti obrtnička zanimanja. Svi smo manje-više svjesni da nam obrtnička zanimanja trebaju, da nije više interes upisati samo gimnazije i neke visoke škole, jer djeca svojim rukama, u obrtničkim zanimanjima, danas u svijetu mogu puno postići – zaključio je Milak.

Petar Klopotan, predsjednik Udruženja obrtnika Novog Marofa i „ambasador naukovanja“ Hrvatske obrtničke komore, rekao je da je zajednički cilj da se krene naprijed, da se djeca privuku u strukovna zanimanja jer, zaključio je, jedino obrtništvo može osigurati daljnji razvoj gospodarstva.

Označeno u