Novih 146 potencijalnih darivatelja pridružilo se Hrvatskom registru u Varaždinu Foto: Ana Rukavina

Novih 146 potencijalnih darivatelja pridružilo se Hrvatskom registru u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 7.2.2020. u 14:34h | Objavljeno u Društvo

Na akciji održanoj u četvrtak, 6. veljače u prostoru Sveučilišta Sjever u Varaždinu Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica pridružilo se 146 potencijalnih darivatelja.

Ovu akciju upisa u Hrvatski registar Zaklada Ana Rukavina održala je u suradnji sa Odjelom za sestrinstvo Sveučilišta Sjever kako bi se pomoglo oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljima. Prije akcije upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica Zaklada Ana Rukavina održala je edukativno predavanje studentima o radu Zaklade te o tome što znači biti potencijalni darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Svaka akcija koju Zaklada organizira diljem Hrvatske nosi poruku „lijek je u nama“. Time Zaklada želi još jednom podsjetiti građane da u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Što je veći broj upisanih u Hrvatski registar, veća je i mogućnost da se spasi život oboljelima, a prvi korak je upis u Hrvatski registar. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj pomoći da se izliječi.

Tijekom trinaest uspješnih godina rada, Zaklada je uz pomoć brojnih građana povećala broj potencijalnih darivatelja s početnih 150 na današnjih 64.094 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Iz Hrvatskog registra izdano je ukupno 117 transplantata za hrvatske i inozemne pacijente čime je 117 teško oboljelih osoba iz Hrvatske i inozemstva dobilo priliku za život.

Varaºdin_06_02_2020_2.JPG

Označeno u