Nove premijere HNK-a bit će "Palikuće" kao alegorija Hrvatske i "Vilenjakov prvi Božić" za djecu

| 29.11.2017. u 09:20h | Objavljeno u Društvo

Ivica Kunčević redatelj je nove predstave,„Palikuće“, u varaždinskom kazalištu, nastale prema književnom predlošku književnika Maxa Frischa, na kojeg je utjecao redatelj Bertold Brecht, a uloge igraju, kako je rekla intendantica Jasna Jakovljević, prvaci varaždinskoga kazališta.

– Naravno, da smo tekst lokalizirali, u nas nije gospodin Biedermann, nego gospodin Horvat. Vjerujem da smo napravili predstavu koju će struka cijeniti, a publika voljeti. Može se reći da je lajtmotiv predstave „Laž se najbolje sakrije istinom“ – rekao je Ivica Kunčević.

U glavnoj je ulozi, ulozi Jozefa Horvata, zagrebački glumac Pero Juričić, koji je pohvalio sve predstave varaždinskoga kazališta i rekao da bi trebale češće gostovati, a pohvalio je i radnu atmosferu.

Hoće li se prepoznati?

Stojan Matavulj istaknuo je da je predstava prema tom predlošku trebala igrati u Splitu osamdesetih i da je on trebao igrati u njoj, ali bila je zabranjena.

Riječ je o salonskoj predstavi koja pokriva širok dijapazon podžanrova; grotesku, farsu, humor... Tekst je alegorija totalitarnih sustava i ekipa koja je radila predstavu nada se da će publika tu alegoriju uspjeti prepoznati.

– Nisam sklon panegiricima, čak ni kad su rezultati dobri. Predstava je alegorija, tekst je u vrijeme nastanka (krajem pedesetih) bio subverzivan, a koliko će biti subverzivna u današnje vrijeme, ne znam, ne znam hoće li biti efektna i hoće li metafora biti prepoznata. Ovo je vrijeme za konkretne stvari. Predstava nema iznenađenja, sve se može anticipirati – dodao je Marinko Prga.

– Zanimljivo mi je bilo igrati osobu kojoj je istina pred nosom, ali izbjegava se s njom suočiti. Zahvaljujem redatelju što sam dobila ulogu s obzirom na to da je u dramaturgiji ženama teško dobiti uloge, naročito ženama u zrelim godinama – kroz zahvalu je upozorila Ljiljana Bogojević.

U predstavi glume još i Hana Hegedušić, Sunčana Zelenika Konjević, Beti Lučić, Marija Krpan, Karlo Mrkša, Darko Plovanić, Filip Eldan, Nikša Eldan i Vid Kralj Novak.

Premijera „Palikuća“ bit će 1. prosinca.

Debi Sare Stanić

Predstavljena je i predstava za djecu „Vilenjakov prvi Božić“ autorica Mirne Rustemović i Sare Stanić, koja je ujedno i redateljica predstave. Sari Stanić to je debitantska predstava.

– Kazalište nam je ususret izašlo sa svime što smo tražili. Trudili smo se da napravimo injekciju mladih ljudi u kazalište, a da nam iskusniji budu potpora i savjetnici. Zdenko Brlek je u ulozi Djeda Mraza, a Gordana Slivka Baka Mraz. Oni su netipični Mrazovi, ali su tipični bračni par. Tu je i set vilenjaka koji su ranjivi i slatki, imaju mane, ali napravili smo kombinacije da se mane jednoga nadopunjuju vrlinama drugoga – objasnila je Sara Stanić.

U ulogama vilenjaka su Zvonko Zečević, Pavle Vrkljan, Karlo Mrkša, Filip Eldan i Nikša Eldan, a u songovima ima muzike od popa i rocka do sevdaha.

Praizvedba predstave bit će 3. prosinca.