Nova sezona Podruma ponedjeljkom počinje izložbom "Gradski odraz" Foto: Mateo Jurin

Nova sezona Podruma ponedjeljkom počinje izložbom "Gradski odraz"

Varaždinske vijesti | 26.2.2024. u 11:00h | Objavljeno u Društvo

U ponedjeljak, 26. veljače i službeno započinje peta sezona programa izložbi što ga pod nazivom "Podrum ponedjeljkom" u podrumu Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Varaždinu organizira varaždinski Filmsko-kreativni studio VANIMA.

Među zanimljivijim konceptima pristiglim na javni poziv za izlaganje vizualnih radova mladih autora koji je Vanima raspisala krajem prošle godine, svakako je i onaj što ga je pod nazivom Gradski odraz prijavio Mateo Jurin, Zadranin koji trenutno živi i studira u Varaždinu. I upravo zadarske i varaždinske gradske vizure jedna su od motivskih poveznica Jurinovih crno-bijelih fotografija što će ih publika moći vidjeti u Centru P4 u Preradovićevoj ulici.

podrum_ponedjeljkom_gradski_odrazi_najava_2.jpg

Autor je, kao što sam kaže, kroz desetak svojih radova želio "predstaviti simetričnu urbanu fotografiju i poigravši se s perspektivom, stvoriti novu dimenziju promatranja okruženja". Izložba fotografija Gradski odraz Matea Jurina će biti otvorena u ponedjeljak u 19 sati.

podrum_ponedjeljkom_gradski_odrazi_najava_4.jpg

U protekle se četiri sezone u atraktivnom izlagačkom prostoru u Preradovićevoj ulici samostalnim izložbama predstavilo šezdesetak mladih afirmiranih, i neafirmiranih, kao i nekoliko već etabliranih autora i to slikara, crtača, ilustratora, dizajnera, fotografa, kipara i drugih umjetnika s područja Varaždinske i okolnih županija.

Inače, potrebno je podsjetiti kako je početak pete sezone Podruma ponedjeljkom, obilježen početkom siječnja, spomen-izložbom posvećenom Nikoli Majnariću - Baču, tragično preminulom strip autoru koji je u svom kratkom, ali stvaralački iznimno plodnom životnom vijeku, ostvario više od tisuću likovnih radova, od crteža i skica, do kazališnih plakata, karikatura i stripova.

podrum_ponedjeljkom_gradski_odrazi_najava_3.jpg

podrum_ponedjeljkom_gradski_odrazi_najava_1.jpg

podrum_ponedjeljkom_gradski_odrazi_najava_5.jpg