Nakon energetske obnove objekata Dječjeg vrtića Varaždin računi za plin i tri puta manji Foto: Krešimir Đurić

Nakon energetske obnove objekata Dječjeg vrtića Varaždin računi za plin i tri puta manji

IHR/Varaždinske vijesti | 16.3.2021. u 12:07h | Objavljeno u Društvo

- U tri godine smo uspjeli energetski obnoviti sve objekte Dječjeg vrtića Varaždin i nakon 40 godina izgraditi novi vrtić u Donjem Kućanu - rekao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok na današnjoj konferenciji za novinare u vrtiću u Dravskoj, gdje je bilo riječ o pokazateljima uspješnosti energetskih obnova gradskih dječjih vrtića i daljnjim ulaganjima.

Grad Varaždin je, naime, još 2018. godine krenuo u sustavnu energetsku obnovu objekata Dječjeg vrtića Varaždin koji nisu obnavljani otkako su izgrađeni.

- Počelo se s obnovom objekta vrtića u Dravskoj, zatim Kozarčevoj, nastavilo se u Trakošćanskoj i u ljetu 2019. godine završili smo s objektom u Aleji. Napravljeno je strašno puno: ugrađene su toplinske ovojnice, kondenzacijske plinske kotlovnice, solarni kolektori, sustav ventilacije, a povećana je i učinkovitost rasvjete. Kotlovnice su zamijenjene u svim objektima osim u Aleji, koja je ostala na starom sustavu centralnog grijanja. Osim što su objekti postali vizualno puno ljepši, onakvi kako bi trebali izgledati vrtići 21. stoljeća, energetskom obnovom postignute su određene uštede - istaknula je ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin Jasenka Husnjak.

DSC_8913.jpg

Jasenka Husnjak, ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin

Dodala je kako se sustavno prate uštede iz mjeseca u mjesec te je već sada vidljivo da se nakon energetske obnove uštede značajne.

- Primjerice, troškovi za plin za vrtić u Kozarčevoj 2017. godine bili su 41.000 kuna, a 2020. godine 15.890 kuna, što je značajna ušteda iako ostavljam mogućnost da prošla godina nije bila toliko mjerodavna jer smo s ožujkom ušli u koronu i lockdown te je tada radio samo centralni objekt u Dravskoj - rekla je Husnjak.

S rezultatima energetske obnove zadovoljan je i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

- Energetska obnova dječjih vrtića najavljivala se još od 2012. godine i nije bila provedena. Onog trenutka kada smo mi preuzeli upravljanje Gradom Varaždinom započeli smo energetsku obnovu objekata Dječjeg vrtića Varaždin, a kao što smo mogli čuti, u nekim objektima troškovi energenata su trostruko niži - rekao je varaždinski gradonačelnik.

Dodao je kako se nije ulagalo samo izvana.

- Mi sustavno ulažemo i u uređenje unutarnjih prostora vrtića, a uredili smo okoliš vrtića i dopunili dječja igrališta - rekao je varaždinski gradonačelnik koji je zadovoljan što u vrijeme korone nije bilo prevelikih "udara" i žarišta u vrtiću.

- To govori da se u vrtićima "drži" do higijene i reda. Naravno da je bilo slučajeva, to se ne može spriječiti, ali puno manje u odnosu na neke druge sredine - ustvrdio je Čehok.

Ravnateljica Husnjak rekla je kako su u vrtiću i dalje na oprezu, s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju.

- Još uvijek se "borimo" sa samoizolacijama i izolacijama, te povremeno dolazi do zatvaranja pojedinih skupina. Nažalost, odgojno-obrazovni djelatnici u vrtićima još nisu procijepljeni - rekla je Husnjak.

DSC_8932.jpg

Ivan Čehok, varaždinski gradonačelnik

Razlike u potrošnji plina:

Objekt Dravska

2018. - 2019. ušteda 12,57%

2018. - 2020. ušteda 24,38%

Objekt Kozarčeva

2018. - 2019. ušteda 29,58%

2018. - 2020. ušteda 48,76%

Objekt Aleja

2018. - 2019. ušteda 12,53%

2018. - 2020. ušteda 41,45%

Objekt Trakošćanska

2018. - 2019. ušteda 11,11%

2018. - 2020. ušteda 21,86%

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci