Najmaturant Varaždinske županije Sebastian Tukač: Nisam očekivao priznanje

| 20.8.2021. u 08:10h | Objavljeno u Društvo

Sebastian Tukač, maturant Elektrostrojarske škole Varaždin iz Brezničkog Huma najbolji je učenik završnih razreda srednjih škola u Varaždinskoj županiji.

Sebastian već dugi niz godina sudjeluje na natjecanjima iz informatike, matematike, fizike i njemačkog jezika, na kojima ostvaruje izvrsne rezultate, a kako provodi slobodno vrijeme, koji su mu hobiji te je li jedva čeka odlazak u Zagreb na fakultet otkrio nam je za vrijeme odmora prije početka prvog semestra.

Zbog izvrsnih rezultata na natjecanjima kroz cijelo srednjoškolsko obrazovanje, a prva su tu osvojena mjesta iz matematike na županijskoj i državnoj razini, Sebastian ima direktni upis na fakultet. S obzirom da je pohađao tehničku gimnaziju logični mu je izbor bio Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) dok mogućnost studiranja u inozemstvu nije razmatrao.

Najljepša iskustva s natjecanja

- Nisam se uopće dvoumio. Znao sam da želim na FER, a Prirodoslovno matematički fakultet nisam razmatrao. Više me zanimaju područja koja su usko vezana uz tehnologiju, odnosno dijelu STEM područja koje zadnjih godina dolazi do sve većeg izražaja - kaže nam Sebastian.

Podsjetimo, Sebastian je u prvom razredu na državnom natjecanju iz matematike održanom u Poreču osvojio drugo mjesto. U drugom razredu se uz matematiku plasirao na državno i iz njemačkoga. Na državnom je tada bio osmi iz matematike, a peti iz njemačkoga. U trećem razredu natjecanja je usporila situacija s koronom pa su se u prvoj polovici 4. razreda održala ta natjecanja i tada je Sebastian osvojio peto mjesto na državnom iz njemačkoga i drugo iz matematike. Kao šećer na kraju srednjoškolskog obrazovanja osvojio je Sebastian prvo mjesto na državnom natjecanju iz matematike, a kako kaže najljepša iskustva s tih natjecanja su nova prijateljstva.

- Neki su se kontakti održali i do danas, a i raduje me što ću možda neke od kolega s natjecanja ponovno vidjeti u Zagrebu na fakultetu - dodaje.

Osim matematike, kaže Sebastian voli i druge srodne predmete kao što su informatika i fizika te se okušao i iz tih predmeta na natjecanjima, a uspjesima ne pridaje veliki značaj.

- Ne treba spominjati sve - skroman je sugovornik.

S obzirom da mu i mlađi brat Emanuel ostvaruje uspjehe na raznim natjecanjima, a trenutno se priprema za Srednjoeuropsku matematičku olimpijadu, Sebastian navodi da si ponekad međusobno pomažu u učenju.

- Ponekad zajedno rješavamo zadatke, ali problem je što svaki ima svoj način rješavanja tako da samo u trenucima nedostatka ideje oko rješavanja zadataka jedan se drugome obraćamo. Sve ovisi o zadatku, ali većinom svaki radi svoje - objašnjava Sebastian, inače također polaznik Centra izvrsnosti iz matematike tijekom cijelog srednjoškolskog obrazovanja.

- Iskustva i znanje koje sam stekao u Centru izvrsnosti od velika su mi značaja. U centrima se radi puno naprednije gradivo, više se fokusira na zadatke za natjecanja, rade se kompleksniji zadaci, bruse vještine kako biti brži i lakše riješiti zadatak – komentira.

Objašnjava da mu je svejedno kakvi zadatak dobije na natjecanju, bilo opisni ili računski, geometrijski ili problemski. Nema neke preference i svaki mu je na svoj način izazov.

Skroman i jednostavan

- Događaju mi se situacije da neki zadatak ne znam riješiti, ali pokušavam. Bilo je situacija da nakon sat ili dva odustanem jer nemam ideju. Tada ne preostaje drugo nego potražiti savjet mentora. Zadaci se rješavaju iz vlastite kreativnosti i svaki zadatak ima više postupaka rješavanja pa ako zapnem, nema druge već potražiti pomoć - iskren je.

Za hobi kaže da ga zapravo nema, a roditelji ističu da zna crtati.

-To nije vrijedno spomena jer ne crtam intenzivno već povremeno kada dobijem volju za to, stoga to ne smatram hobijem i vrijednim spomena. Volim pogledati u slobodno vrijeme dobar film ili seriju, ali nemam stroge žanrove koje pratim. Gledam sve što se preporučuje da je dobro - sa smiješkom odgovara na pitanje.

Roditelji navode da se uvijek mogu osloniti na njega i uvijek je spreman pomoći.

- Skroman je i jednostavan te se možemo osloniti na njega - kažu ponosni roditelji dok na pitanje kako mu se dojmila titula najmaturanta, kaže da ju uopće nije očekivao te ga je iznenadila.

- Želio bih zahvaliti svim svojim mentorima i profesorima koji su me učili svih ovih godina i pomogli mi da ostvarim ove rezultate - poručuje.