NAJČITATELJ Ivan Mežnarić pročitao 170 naslova: "Riječ smiruje, riječ diže" Foto: Viktor Hranić

NAJČITATELJ Ivan Mežnarić pročitao 170 naslova: "Riječ smiruje, riječ diže"

tb/vv | 23.11.2022. u 17:38h | Objavljeno u Društvo

Mjesec knjige završio je tradicionalnim programom kojim varaždinska knjižnica nagrađuje najvjernije čitatelje, a ujedno potiče kulturu čitanja i ljubav prema pisanoj riječi

Svečanom dodjelom nagrada najčitateljima 2022. u utorak 15. studenog u Gradskoj knjižnici i čitaonici “Metel Ožegović” završio je program ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige. Varaždinska knjižnica odabrala je najčitatelje među svojim korisnicima u devet kategorija.

Odjel za odrasle

Titulu najčitatelja odnio je umirovljenik profesor Ivan Mežnarić, glazbenik, skladatelj, dirigent i pijanist. Do mirovine je predavao u Glazbenoj školi na Odjelu za teoriju glazbe, a i dalje neumorno sklada, piše i traga za idealnim stihovima koje će uglazbiti. Nastupima u knjižnici oplemenio mnoga kulturna događanja. Pročitao je 170 naslova. Voli čitati i knjige su ga oduvijek zanimale. Najviše voli poeziju, a od romana uživa u onima povijesne i obiteljske tematike.

najcitatelj_2022_knjiznica__26_of_33_.jpg

- Ove godine posvetio sam se zborniku Varaždinskog književnog društva, svih dvadeset knjižica sam pročitao, tražio i našao sebi desetak pjesmama koje kanim uglazbiti. Među njima je i Vladimir Korotaj. Našao sam neke njegove pjesme od ranijih godina. “Živim za sunce” je zadnja koju sam uglazbio. Prirodnjak sam, glazbenik, umjetnik, profesor teoretskih predmeta, predavao sam harmoniju i polifoniju - rekao nam je varaždinski najčitatelj Ivan Mežnarić. Ljudima poručuje da više čitaju.

>>MLADIMA GUŠT ČITATI Lani 75 učenika pročitalo čak 2242 knjiga i zato su - nagrađeni!

- Televizija čovjeka samo uzrujava, a riječ čovjeka smiruje. Riječ čovjeka može veseliti, riječ čovjeka diže, svaka riječ je važna i zato ja čitam i volio bih da i drugi više čitaju - kaže umirovljeni profesor.

Profesorica kroatistike i komparativne književnosti Dragović Spomenka pročitala je 126 naslova. Svojim radom i poslom vezana je uz književnost, kulturu i kazalište, a u knjižnicu dolazi dugi niz godina.

najcitatelj_2022_knjiznica__12_of_33_.jpg

Srednjoškolka Ana Delost, polaznica Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest, tijekom godine pročitala je 72 naslova. Omiljeni su joj povijesni romani, a od autora Joža Horvat.

Studentica druge godine Učiteljskog fakulteta Lorena Kolarić čita romane, popularno-znanstvenu i stručnu literaturu, prvenstveno iz područja pedagogije i psihologije. Pročitala je 60 naslova.

Odjel za djecu

Najmlađi najčitatelj je Lovro Nestić, učenik prvog razreda 1. Osnovne škole Varaždin. Pročitao je 131 naslov, a najviše voli slikovnice i kraće priče o životinjama.

- Najdraži strip mi je Durica, jako je smiješna - otkrio nam je šestogodišnji mališan.

najcitatelj_2022_knjiznica__17_of_33_.jpg

Bono Šipek, učenik četvrtog razreda 6. Osnovne škole Varaždin, pročitao je 129 knjiga, uglavnom stripove, a tu su i knjige suvremenog britanskog popularnog autora Davida Williamsa.

Mila Šekez, učenica šestog razreda 6. Osnovne škole Varaždin, u knjižnicu dolazi od svoje četvrte godine. Od prošle jeseni pročitala je 76 knjiga. Na popisu se nalaze stripovi, bajkovita proza, saga romana o Harryju Potteru i znanstveno-popularna literatura.

Sofia Nordio, učenica šestog razreda 6. Osnovne škole Varaždin bila je finalistica iz naše županije u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja “Nije lako kad si mlad”. Tijekom godine pročitala je 65 knjiga, među kojima su romani iz serije Pet prijatelja i razni stripovi. U ogranku Banfica najčitatelj je šestogodišnji predškolac Seketin Jakov, koji je pročitao 140 naslova.