MLADIMA GUŠT ČITATI Lani 75 učenika pročitalo čak 2242 knjiga i zato su - nagrađeni! Foto: Varaždinska županija

MLADIMA GUŠT ČITATI Lani 75 učenika pročitalo čak 2242 knjiga i zato su - nagrađeni!

VV | 14.11.2022. u 18:33h | Objavljeno u Društvo

Već tradicionalno, Varaždinska županija je prigodnom svečanošću obilježila Dan hrvatskih knjižnica pa su tako prigodnim knjigama nagrađeni najčitatelji, a njih je ukupno ove godine bilo 79. Svečanosti su nazočili nagrađeni najčitatelji, njihovi učitelji, profesori, knjižničari i ravnatelji škola s područja Varaždinske županije. Najčitatelje je nagradio te im se prigodnim riječima obratio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

- U Varaždinskoj županiji upriličili smo prijem za njih 79, od toga 75 učenika koji su u prošloj godini pročitali 2242 knjige što je zaista lijep podatak. Između ostalog, bez obzira što živimo u digitalnom dobu kada se sve rješava preko računala, mobitela, još uvijek je gušt uzeti knjigu u ruke čitati, listati. Smatram da ćemo upravo ovakvim nagrađivanjem najčitača dovesti do daljnje popularizacije knjige i čitanja – rekao je župan te dodao kako je 11. studenog 1960. godine Hrvatski sabor donio prvi Zakon o knjižnicama i kako od tada obilježavamo Dan hrvatske knjižnice.

Naj_citatelji_4.jpg

Učenica trećeg razreda OŠ Sveti Đurđ Karla Sačer u drugom je razredu pročitala 71 knjigu u svoje slobodno vrijeme na što dnevno utroši oko dva sata, a najdraži joj je serijal Gregorov dnevnik koji joj je jako smiješan. Martina Marković, učenica OŠ Lepoglava, u sedmom razredu pročitala je 112 knjiga, a najdraže su joj knjige romantične tematike.

Knjižničarka u OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec i voditeljica županijskog stručnog vijeća školskih knjižničara Draženka Stančić je naznačila kako je dugogodišnja tradicija Varaždinske županije o nagrađivanju svojih čitatelja hvalevrijedna i korisna.

Naj_citatelji_6.jpg

- Danas se nagrađuju najbolji čitatelji nižih i viših razreda osnovnih škola, srednjih škola i gradskih knjižnica. Učenici su bili jako uzbuđeni kad sam im rekla da ćemo ići ovamo, malo i nervozni, ali riječ je o jednom prekrasnom događaju. Biti školski knjižničar je jako zabavno. Učitelj ima svoju satnicu i zadaće, a mi knjižničari smo tu jedna podloga kao stručni suradnici koji mogu zaista puno doprinijeti u poticanju čitanja – rekla je Stančić.

Napomenimo, kako je Hrvatsko knjižničarsko društvo je ustanovilo Dan hrvatskih knjižnica s ciljem bolje vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti, upoznavanje s ulogom knjižnica u informiranju i obrazovanju te razgradnje stereotipnih predodžbi i knjižnicama i knjižničarima.