Najavljen MOP Špancirfest, festival multimedije, koja nije sama sebi svrha

| 10.5.2018. u 12:44h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Bliži se sedmi festival multimedije MOP Špancirfest, koji će, uz brojne radionice, u Varaždin dovesti neke od najutjecajnijih digitalnih kreativaca iz regije. Trodnevni festival održat će se u različitim prostorima u varaždinskoj povijesnoj jezgri, a započinje 17. svibnja i traje do 19. svibnja, najavili su festival u četvrtak organizatori Fran Mubrin i Hrvoje Selec iz udruge MOP Sveučilišta Sjever i Jelena Toth, predsjednica Turističke zajednice Grada Varaždina.

– Ove godine dovest ćemo neke od najvažnijih digitalnih kreativaca u regiji, a festival će se održavati na nekoliko lokacija u gradu: u studentskom centru, varaždinskom kazalištu, varaždinskoj kući, sinagogi i nekim od kafića. Cijela povijesna jezgra grada postat će kreativna zona – najavila je Jelena Toth festival i dodala da će s udrugom MOP surađivati i za vrijeme organizacije Špancirfesta, koji će ove godine biti jubilarni, dvadeseti.

– Iznimno sam zadovoljan što već sedmu godinu opstajemo kao udruga, na neki način nezavisna u multimedijalnom izričaju i pripremanju stvari koje su često na nekoj margini. Rekao bih da će festival ove godine biti najbolji, dosta smo se vezali na to da tehnologija i dizajn mogu promijeniti i olakšati život. Dolazi deset izbjeglica iz Zagreba, sedam iz Sirije, dva iz Afganistana i jedan iz Ukrajine, koji će u procesu programiranja učiti kako napraviti vlastitu web-stranicu. Poanta je da ne moraš znati ni jedan svjetski jezik osim programiranja da bi mogao opstati u svijetu. Želimo poslati poruku da tehnologija nije sama sebi svrha – rekao je Fran Mubrin.

U programu su značajne izložbe: „Politika emocija“, koja tematizira dizajn videoigara. Danas svi igramo igrice, ali ne percipiramo koliko one utječu na naše emocije. Predstavit će prvi font prilagođen disleksičarima, odnosno prvi čitač za disleksičare u Hrvatskoj.

– Koristimo priliku i da predstavimo suradnju s Rijekom te nam dolaze u posjet kako bi predstavili koncept programa koji pripremaju i na koji će se način Grad Varaždin moći uključiti u njega. U tom povodu u kinu Gaj imamo projekcije riječkog Internacionalnoga studentskoga filmskog festivala, koji je do sada pet puta održan. Prikazat će hibridne i eksperimentalne forme filmova – najavio je Hrvoje Selec.

Vrijedi spomenuti i popratni dio zabavnoga karaktera koji će se održati u sinagogi u subotu od 21 sat, kamo dolaze umjetnici kao što su Diyala i DJ Yesh te sarajevski futuristički elektro-glazbeni projekt dRUMELOD, a u Elephantu će biti house večer uz nastup River Festival Sound Systema s DJ postavom.