Nagrađeni najčitatelji školskih i gradskih knjižnica u županiji Foto: Varaždinska županija

Nagrađeni najčitatelji školskih i gradskih knjižnica u županiji

| 11.11.2015. u 14:34h | Objavljeno u Društvo

Drugu godinu zaredom Varaždinska županija povodom Dana hrvatskih knjižnica nagradila je najbolje čitače u osnovnim i srednjim školama, ukupno 33 učenika osnovnih i 11 učenika srednjih škola na području županije.

Osnovnoškolci kojima je pripala ta hvalevrijedna titula su Nela Plantak, Karla Vujević, Adriana Vagjon, Doris Filipović, Lea Tekić, Fran Bačani, Lana Majhen, Laura Posavec- Lončarić, Dorian Klarić, Sara Plantić, Zara Srpak, Lorena Pofuk, Helena Mičuda, Karlo Domagoj Sremec, Matea Juriša, Noa Turković, Ariana Mesarić, Laura Vresk, Sara Lukaček, Lana Đopar, Marta Milovec, Lana Stolnik, Lana Bednjički, Tihana Belčić, Tihana Triplat, Valentina Buhin, Anamarija Šest, Magdalena Husajina, Anja Mikulčić, Bojana Vrbanić, Amalija Rafaj Škriljevečki, Lovro Špiranec i Lea Korotaj.

Najčitači srednjih škola su Aleksandra – Saša Božović, Anamarija Ratković, Božica Galinec, Andrea Štefanec, Monika Bešenić, Valentino Mikac, Tea Kokot, Nikolina Mikac, Irena Evačić, Nikolina Kolenko i Nikola Mencl.

A ove godine akciji su se pridružile i sve gradske knjižnice, koje su predložile svoje najvjernije korisnike. U Ivancu je to Patrik Gotal, u Varaždinu Andrea Sokač, u Lepoglavi Tomislav Car, u Ludbregu Ivan Zadravec, a u Novom Marofu Dora Maltar.

Prigodne nagrade svima su uručili župan Predrag Štromar i njegov zamjenik Alen Kišić.

- Izuzetno mi je drago da drugu godinu zaredom proglašavamo naše najčitače i promoviramo voditelje u knjižnicama, kao i čitanje knjiga. Osim knjižnica u osnovnim i srednjim školama, imamo i knjižnice po općinama i gradovima stoga smatramo da je ponuda za čitače u našoj županiji dobra. Županija svake godine u suradnji s Udrugom knjižničara osigurava dodatna sredstva uz pomoć kojih knjižnice osvježavaju i nadopunjuju svoje fondove – rekao je Štromar dodajući kako nezadovoljstvo ipak postoji, a odnosi se na broj posuđenih knjiga, odnosno ljudi kojih ih čitaju.

- Želimo popularizirati knjigu, a koko ćemo to najbolje, nego kroz djecu, koja su zajedno pročitala više od 1.700 knjiga u godinu dana. Ona su zavrijedila ove nagrade- zaključio je Štromar.

Najmlađi je Patrik Gotal iz Ivanca koji ima samo četiri godine, a najstarija Dora Maltar iz Novog Marofa, koja je nedavno zakoračila u 92 godinu života.

Dora je naviku čitanja stekla još u najmlađim danima i iako put do vrata knjižnica ipak postaje sve teži, njena ljubav prema pisanoj riječi prelazi sve zapreke.

- Ranije sam u knjižnicu odlazila sama, sada ipak netko od mojih najbližih učini to za mene. Čitam svaki dan, teško mi je reći koliko knjiga sam pročitala jer odavno više o tome ne vodim brigu. Ne prosuđujem im po koricama, tek nakon što završim s čitanjem mogu ocijeniti je li knjiga dobra ili loša. Draže su mi one životne tematike, čitajući ih prisjećam se svog života. Mladima bih preporučila da što više čitaju – rekla nam je Dora.

Istu poruku svojim prijateljima prenijela je Doris Filipović, učenica Osnovne škole Svibovec, koja je u prošloj godini pročitala 59 knjiga, a kako je otkrila jučer čak četiri.

- Čitam svaki dan, najviše navečer prije spavanja. Školske lektire su mi zanimljive, a jako volim čitati bajke i basne. Smatram da bi moji prijatelji trebali više čitati jer se tako jako puno nauči i to znanje nam ostaje za cijeli život – rekla je Doris.

Inače, odlukom 37. skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva, održane 2010. godine u Tuhelju, dan proglašenja prvoga hrvatskog Zakona o bibliotekama 11. studenoga 1960. godine obilježava se kao Dan hrvatskih knjižnica. Hrvatsko knjižničarsko društvo ustanovilo je Dan hrvatskih knjižnica s ciljem bolje vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti, upoznavanja s mnogostrukim i važnim poslanjem i ulogom knjižnica u informiranju, obrazovanju i kulturi pojedinaca i zajednice u cjelini te razgradnje stereotipnih predodžbi o knjižnicama i knjižničarima.