Nagrada "Goran za mlade pjesnike": Varaždinka Vida Sever osvojila žiri rukopisom "Suho mjesto"

Julijana Marčec | 25.3.2021. u 08:14h | Objavljeno u Društvo

Na ovogodišnji natječaj za književnu nagradu "Goran za mlade pjesnike" pristiglo je ukupno 69 rukopisa, a žiri je kao najbolji prepoznao rukopis mlade Varaždinke Vide Sever.

Ovogodišnju nagradu "Goran za mlade pjesnike", koja je utemeljena još 1977. godine, Vidi Sever, studentici kroatistike i komparativne književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, dodijelio je žiri u kojem su bili Ivana Bodrožić, Miroslav Kirin i Ivica Prtenjača, za knjigu pjesama „Suho mjesto“.

Kako je istaknuto u obrazloženju ovogodišnje nagrade, već početak nagrađenog rukopisa otkriva zanimljivu neravnotežu između naslova i jednog od važnijih tematskih, metaforičkih i strukturnih rješenja koje autorica vješto koristi i kojima vrlo uspješno gradi svoju poetičku cjelinu kao i fragment.

- Iako knjiga pjesama nosi radni naslov „Suho mjesto“ mlada pjesnikinja se na mnogo mjesta bavi upravo suprotnošću – vodom, rijekom, lokvom, morem, kišom. Nije naravno, riječ o slučajnosti, prije o svjesnoj igri za koju mogu povjerovati da je svojevrsni autorski znak ove knjige. Ta je strategija motivske raspolućenosti osobito očita baš u naslovnoj pjesmi ove knjige. U njoj pjesnikinja demonstrira svoje poetičke uporišne oslonce i vrlo snažno podastire i mogućnost da se iz kretanja, s ceste, iz nesigurne vožnje automobilom, u majčinom društvu, izradi cijela maketa privatnog pjesničkog svijeta koji će na kraju, na suhome mjestu otpiti gutljaj. Upravo su ti zapeti metaforički konopci ono što poeziju Vide Sever čine najzanimljivijim pjesničkim rukopisom koji je ove godine stigao na natječaj Goranova proljeća – napisao je između ostalog u obrazloženju nagrade Ivica Prtenjača, dodavši kako je rukopis nagrađene autorice „ uredan i promišljen“ i „na tragu ponajboljih suvremenih uzora“.

U obrazloženju ove najznačajnije nagrade za mlade pjesnikinje i pjesnike žiri naglašava i kako je „Suho mjesto“ mlade varaždinske pjesnikinje knjiga obraćanja i pokušaja susreta sa smislom, jasnoćom i novim, promijenjenim poretkom, kojim se Vida Sever „pridružuje snažnim prvim knjigama Goranovki, zbirkama koje su od svog objavljivanja zadobile primjeren status u suvremenoj pjesničkoj produkciji“.

Dodjela nagrada tradicionalno je upriličena u Lukovdolu na prvi dan proljeća.