Na samu godišnjicu Švaljekove smrti izložba u Zlatom ajngelu:  i vi imate priliku izložiti svog Švaljeka! Foto: Krešimir Đurić

Na samu godišnjicu Švaljekove smrti izložba u Zlatom ajngelu: i vi imate priliku izložiti svog Švaljeka!

Igor Čolaković | 25.2.2024. u 17:25h | Objavljeno u Društvo

Godišnjica smrti velikog hrvatskog slikara i likovnog pedagoga Antuna Borisa Švaljeka bit će obilježena u galeriji Zlati ajngel, postavljanjem komorne izložbe Švaljekovih slika iz privatnih kolekcija Varaždinaca.

- Antun Boris Švaljek bio je posebno vezan uz Varaždin. Iako se nije rodio u Varaždinu, u našem je gradu odrastao, tu je završio srednju školu, njegova logika u slikarstvu je u biti - varaždinska. Švaljek je ponajprije - crtač, a njegov crtež ima sve karakeristike varaždinštine. Kada bismo naime, govorili o varaždinskom likovnom riječniku, onda bi uz Miljenka Stančića i Gorana Merkaša u tom krugu svakako bio i Antun Boris Švaljek, jer ti slikari dijele isti mentalni sklop. Kada je 15. ožujka prošle godine umro, željeli smo napraviti u Varaždinu izložbu njegovih radova. No, da bi se napravila velika izložba ovoga autora treba puno vremena, pa se toga posla prihvatio naš Gradski muzej, koji će sljedeće godine postaviti njegovu veliku retrospektivnu izložbu. Kako bismo ipak obilježili njegovu godišnjicu smrti, palo mi je na pamet da u Zlatom ajngelu postavimo izložbu, koja bi bila hommage Švaljeku, a na kojoj bismo izložili njegova djela iz privatnih kolekcija u Varaždinu. Na toj izložbi ne bi bile izložene njegove slike iz fundusa Gradskog muzeja, već isključivo Švaljekovi radovi koji se nalaze u privatnim kolekcijama Varaždinaca - rekao je akademski slikar Darko Sačić, vlasnik galerije Zlati ajngel.

I njegove slike

Među tim radovima bi bilo i sedam njegovih slika koje mu je Švaljek poklonio tijekom dugih godina prijateljevanja, još od gimnazijskih dana.

Uz izložbu Antuna Borisa Švaljeka u galeriji Zlati ajngel, koja je prošle godine obilježila 25 godina rada, ove će godine biti postavljeno još devet zanimljivih izložbi. - U suradnji s varaždinskim muzejom godišnje imamo tri, četiri izložbe, koje su, rekao bih, udarne. Tako ćemo u veljači, dakle, prije Švaljekove izložbe u ožujku, postaviti izložbu Marka Zemana, profesora zagrebačke Likovne akademije, koja je povezana sa 7. Bijenalom slikarstva. U suradnji s Muzejom ćemo ove godine imati još dva projekta: izložbu Igora Modrića, profesora na Školi primjenjenih umjetnosti u Zagrebu, te na kraju ove godine izložbu Ante Rašića. Ove ćemo godine imati i dvije izložbe koje će biti vezane uz Istru, pa će u Ajngelu u ožujku izlagati Oleg Morović, mladi istarski slikar i grafički dizajner iz Pule, a u prosincu i konceptualni umjetnik Đorđe Jandrić. Izlagat će i Nenad Jalšovec, međimurski slikar i grafičar, čiji su radovi vizualno na tragu identiteta Miljenka Stančića. Ugostit ćemo i Pavla Pavlovića, a u svibnju izložbu slikara Marka Šajna - najavio je Sačić

- Kada sam se spremao za upis na Akademiju likovnih umjetnosti, za prijemni ispit me je pripremao Goran Merkaš, a on i Švaljek su tada već bili studenti zagrebačke akademije. To je bila ta varaždinska generacija na Likovnoj akademiji sedamdesetih godina. Kasnije smo postali prijatelji, a Švaljek mi je uvijek rado poklonio neki svoj rad. Zlati ajngel je devedesetih godina izdao i mapu “Horvatski vihori” u kojoj je Švaljek tematizirao velike hrvatske vojne akcije u Domovinskom ratu. Švaljek je bio prilično militantan tip i veliki Hrvat, pa je tu mapu napravio s velikim entuzijazmom i s puno žara. Na izložbi će tako biti izložena i ta njegova mapa. Molim stoga sve naše sugrađane koji imaju djela Antuna Borisa Švaljeka, a voljni su ih posuditi na tri tjedna za ovu izložbu, da mi se jave do 1. ožujka, kako bismo ih izložili - istaknuo je Sačić.

Uvijek - Varaždin

Izložba Antuna Borisa Švaljeka bit će otvorena u petak, 15. ožujka, upravo na samu godišnjicu smrti ovoga slikara, koji je “dušom i djelom Varaždinac”.

- Švaljek je rođen u Zagrebu 1951. godine, djetinjstvo je proveo u Petrinji, a podrijetlom je iz Radoboja, no, intelektualno se je formirao upravo u Varaždinu, gdje je polazio Gimnaziju. Upravo su te njegove varaždinske godine bile formativne, godine koje su ga oblikovale i obilježile u njegovoj slikarskoj karijeri. Iako ga je životni put odnio u Zadar, gdje je proveo cijeli život, s tom činjenicom se je Švaljek ponosio i često je isticao Varaždin kao grad u kojem se formirao i kao čovjek i kao umjetnik. Kada bi govorio o sebi i svom životu Švaljek je uvijek isticao Zagorje i - Varaždin. Stoga mislim da smo mu kao Varaždinci dužni odati poštovanje, barem organizacijom ovakve, komorne izložbe na godišnjicu njegove smrti - naglasio je Sačić.