Na nastavu u OŠ Sveti Ilija stigli Crvenkapica, Trnoružica, šegrt Hlapić, vještice... Foto: Gordana Šimunec / OŠ Sveti Ilija

Na nastavu u OŠ Sveti Ilija stigli Crvenkapica, Trnoružica, šegrt Hlapić, vještice...

VV / T. Slunjski | 20.2.2021. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

U učionicama Osnovne škole "Vladimir Nazor" u Svetom Iliji na pokladni utorak, 16. veljače, nastavu su pratili Crvenkapica, Trnoružica, Matovilka, Pepeljuga, poštar Kolbaba, poštarski patuljci, General Kiro miš, šegrt Hlapić, Gita i njezina papiga, Bundaš, crni čovjek, Pero, Ljuban, Stribor, Domaći, snaha-guja, baka, budalasti sin, Bambi i njegovi šumski prijatelji, lovci, vukovi, prinčevi, vještice...

Naime, u ove i brojne druge likove iz poznatih dječjih romana, bajki i priča maskirali su se učenici razredne nastave, ali i njihovi učitelji. Tako je primjerice u 1.b nastavu održavala Crvenkapica, u 2.a poštar Kolbaba, a u 3.b Majstor Mrkonja.

maskare_godina_citanja_os_sveti_ilija_2021_03.JPG

Tematskim maskiranjem u likove iz dječjih romana, bajki i priča u školi su tako započeli obilježavanje Godine čitanja 2021. Na ideju o provođenje ove aktivnosti došle su vjeroučiteljica Gordana Šimunec i knjižničarka Tatjana Slunjski, a u njezinoj su realizaciji sudjelovali svi učenici razredne nastave, njihove učiteljice Danica Detić, Sanja Požgaj, Nikolina Cmrečak Blaži, Paula Peharda, Jasenka Minđek, Anica Hajdinjak, Monika Copak, učitelj Darko Meštrić i ravnateljica Anđelka Rihtarić.

Učitelji su unaprijed dogovorili s učenicima koja će im književna djela koja su čitali biti inspiracija za izradu maski i kostima. Tako su prvašima inspiracija bile Grimmove bajke, učenicima 2.a Poštarska bajka, učenicima 2.b General Kiro miš, učenicima 3.a i 3.b romani Čudnovate zgode šegrta Hlapića i Vlak u snijegu, učenicima 4.a Šuma Striborova, a učenicima 4.b roman Bambi. U izradu maski i kostima uključili su se roditelji učenika i ostali članovi obitelji.

maskare_godina_citanja_os_sveti_ilija_2021_06.JPG

Osim maskiranja u lik iz knjige, svaki je učenik na pokladni utorak u svom razredu predstavio svoj lik. Nakon predstavljanja, uslijedilo je razredno glasovanje za izbor dvoje najboljih likova pojedinog razreda. Učenici su trebali izabrati dva lika koji svojim kreativnim kostimom, pojavom i nastupom mogu i druge učenike zainteresirati za knjigu iz koje dolaze i potaknuti ih na čitanje.

maskare_godina_citanja_os_sveti_ilija_2021_09.JPG

Nakon izbora, titulu za najkreativnije maskirani književni lik i njegovo najzanimljivije predstavljanje ponijeli su prvaši Rafael Barulek, Nataša Škriljevečki, Luka Vujasinović i Zara Melnjak, drugaši Gabrijel Blaži, Nikola Epling, David Eršeg i Ana Šestak, trećaši Franka Barulek, Martin Jalšovec, Dina Cilar i Nola Mlakar te četvrtaši Roko Mavrić, Dona Plantak, Leo Zamuda i Karlo Šinko. Ovih 16 učenika nagrađeno je knjigama i Linoladama, a svi ostali učenici zasladili su se bombonima. Učenici nagrađeni knjigama obećali su da će knjige dobivene na poklon u ovoj 2021. Godini čitanja svakako i pročitati.

Budući da je zbog trenutne epidemiološke izostala planirana Povorka knjiga u kojoj bi se likovi iz dječjih romana, bajki i priča imali prilike vidjeti, upoznati, popričati i družiti, nastupi svih 16 izabranih razrednih likova su snimljeni kako bi oni svojom pojavom i nastupom i druge učenike potaknuli da uzmu u ruke knjigu iz koje dolaze.

maskare_godina_citanja_os_sveti_ilija_2021_01.JPG

maskare_godina_citanja_os_sveti_ilija_2021_02.JPG

maskare_godina_citanja_os_sveti_ilija_2021_04.JPG

maskare_godina_citanja_os_sveti_ilija_2021_05.JPG

maskare_godina_citanja_os_sveti_ilija_2021_07.JPG

maskare_godina_citanja_os_sveti_ilija_2021_08.JPG

maskare_godina_citanja_os_sveti_ilija_2021_10.JPG

maskare_godina_citanja_os_sveti_ilija_2021_11.JPG

maskare_godina_citanja_os_sveti_ilija_2021_12.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci