Na nastavu u OŠ Sveti Ilija stigli Crvenkapica, Trnoružica, šegrt Hlapić, vještice... Foto: Gordana Šimunec / OŠ Sveti Ilija

Na nastavu u OŠ Sveti Ilija stigli Crvenkapica, Trnoružica, šegrt Hlapić, vještice...

VV / T. Slunjski | 20.2.2021. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

U učionicama Osnovne škole "Vladimir Nazor" u Svetom Iliji na pokladni utorak, 16. veljače, nastavu su pratili Crvenkapica, Trnoružica, Matovilka, Pepeljuga, poštar Kolbaba, poštarski patuljci, General Kiro miš, šegrt Hlapić, Gita i njezina papiga, Bundaš, crni čovjek, Pero, Ljuban, Stribor, Domaći, snaha-guja, baka, budalasti sin, Bambi i njegovi šumski prijatelji, lovci, vukovi, prinčevi, vještice...

Naime, u ove i brojne druge likove iz poznatih dječjih romana, bajki i priča maskirali su se učenici razredne nastave, ali i njihovi učitelji. Tako je primjerice u 1.b nastavu održavala Crvenkapica, u 2.a poštar Kolbaba, a u 3.b Majstor Mrkonja.

maskare_godina_citanja_os_sveti_ilija_2021_03.JPG

Tematskim maskiranjem u likove iz dječjih romana, bajki i priča u školi su tako započeli obilježavanje Godine čitanja 2021. Na ideju o provođenje ove aktivnosti došle su vjeroučiteljica Gordana Šimunec i knjižničarka Tatjana Slunjski, a u njezinoj su realizaciji sudjelovali svi učenici razredne nastave, njihove učiteljice Danica Detić, Sanja Požgaj, Nikolina Cmrečak Blaži, Paula Peharda, Jasenka Minđek, Anica Hajdinjak, Monika Copak, učitelj Darko Meštrić i ravnateljica Anđelka Rihtarić.

Učitelji su unaprijed dogovorili s učenicima koja će im književna djela koja su čitali biti inspiracija za izradu maski i kostima. Tako su prvašima inspiracija bile Grimmove bajke, učenicima 2.a Poštarska bajka, učenicima 2.b General Kiro miš, učenicima 3.a i 3.b romani Čudnovate zgode šegrta Hlapića i Vlak u snijegu, učenicima 4.a Šuma Striborova, a učenicima 4.b roman Bambi. U izradu maski i kostima uključili su se roditelji učenika i ostali članovi obitelji.

maskare_godina_citanja_os_sveti_ilija_2021_06.JPG

Osim maskiranja u lik iz knjige, svaki je učenik na pokladni utorak u svom razredu predstavio svoj lik. Nakon predstavljanja, uslijedilo je razredno glasovanje za izbor dvoje najboljih likova pojedinog razreda. Učenici su trebali izabrati dva lika koji svojim kreativnim kostimom, pojavom i nastupom mogu i druge učenike zainteresirati za knjigu iz koje dolaze i potaknuti ih na čitanje.

maskare_godina_citanja_os_sveti_ilija_2021_09.JPG

Nakon izbora, titulu za najkreativnije maskirani književni lik i njegovo najzanimljivije predstavljanje ponijeli su prvaši Rafael Barulek, Nataša Škriljevečki, Luka Vujasinović i Zara Melnjak, drugaši Gabrijel Blaži, Nikola Epling, David Eršeg i Ana Šestak, trećaši Franka Barulek, Martin Jalšovec, Dina Cilar i Nola Mlakar te četvrtaši Roko Mavrić, Dona Plantak, Leo Zamuda i Karlo Šinko. Ovih 16 učenika nagrađeno je knjigama i Linoladama, a svi ostali učenici zasladili su se bombonima. Učenici nagrađeni knjigama obećali su da će knjige dobivene na poklon u ovoj 2021. Godini čitanja svakako i pročitati.

Budući da je zbog trenutne epidemiološke izostala planirana Povorka knjiga u kojoj bi se likovi iz dječjih romana, bajki i priča imali prilike vidjeti, upoznati, popričati i družiti, nastupi svih 16 izabranih razrednih likova su snimljeni kako bi oni svojom pojavom i nastupom i druge učenike potaknuli da uzmu u ruke knjigu iz koje dolaze.

maskare_godina_citanja_os_sveti_ilija_2021_01.JPG

maskare_godina_citanja_os_sveti_ilija_2021_02.JPG

maskare_godina_citanja_os_sveti_ilija_2021_04.JPG

maskare_godina_citanja_os_sveti_ilija_2021_05.JPG

maskare_godina_citanja_os_sveti_ilija_2021_07.JPG

maskare_godina_citanja_os_sveti_ilija_2021_08.JPG

maskare_godina_citanja_os_sveti_ilija_2021_10.JPG

maskare_godina_citanja_os_sveti_ilija_2021_11.JPG

maskare_godina_citanja_os_sveti_ilija_2021_12.JPG