Na međunarodnom testiranju iz matematike i prirodoslovlja iznadprosječni rezultati naših učenika Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Na međunarodnom testiranju iz matematike i prirodoslovlja iznadprosječni rezultati naših učenika

IHR/Varaždinske vijesti | 9.12.2020. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Učenici iz Hrvatske postigli su iznadprosječne rezultate na međunarodnom testiranju TIMSS iz matematike i prirodoslovlja. Podaci se odnose na 2019. godinu i to na 4. razred osnovne škole, objavila je bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na svojem Facebook profilu.

- U matematici imamo 509 bodova. Prvi na ljestvici je Singapur sa 625, a TIMSS središnja vrijednost je 500. Rezultat nam se poboljšao u odnosu na 2015. kada smo imali 502 boda, a 2011. naš je rezultat bio 490. i to baš u područjima koja smo apostrofirali u kurikularnoj reformi. Hrvatska je jedna od svega nekoliko država koja je poboljšala rezultat u matematici. Imamo mi puno prostora za napredak, ali i ovo nas treba veseliti - komentirala je Divjak, inače matematičarka s varaždinskog FOI-ja.

Navodi kako u prirodoslovlju hrvatski učenici imaju 524 boda što je nešto slabije nego prije četiri godine. U 2015. smo postigli 533 boda, a u 2011. je rezultat bio 516, a prvoplasirani je opet Singapur s 598 bodova. TIMSS središnja vrijednost je opet 500.

- Posebno je zanimljivo vidjeti detalje jer je to važno za budući razvoj i nastavak reformskih procesa. Primjerice, naši učenici su dobri u računanju, ali slabiji u čitanju grafova i prikazu podataka, pa tu treba napraviti veći napor. Srećom na to smo stavili naglasak u promjeni kurikuluma matematike (2019.), gdje se pored znanja i vještina, kao element vrednovanja pojavljuje rješavanje problema i matematička komunikacija - komentirala je Divjak i dodala kako je broj sati matematike koji učenici imaju u školi ispodprosječan.

TIMSS je prošle godine prvi puta prebačen na elektronički način provedbe (eTIMMS) – na računalima ili tabletima.

Inače, Hrvatska se pridružila testiranju 2011. godine i od onda sudjelovala u tri istraživanja (2011., 2015. i 2019.) tako da se i rezultati mogu uspoređivati u te tri točke. U 2019. godini sudjelovale su ukopno 64 države.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci