Na FOI-ju održana 28. međunarodna znanstvena konferencija CECIIS 2017 Foto: FOI

Na FOI-ju održana 28. međunarodna znanstvena konferencija CECIIS 2017

Varaždinske vijesti | 1.10.2017. u 09:02h | Objavljeno u Društvo

Panel diskusijom o suradnji visokog obrazovanja i industrije u sektoru informacijsko-komunikacijske tehnologije pod nazivom "Academy-Industry Cooperation: Applied Research in ICT", održanom na Fakultetu organizacije i informatike, u petak 29. rujna završila je 28. međunarodna znanstvena konferencija posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima – CECIIS 2017.

Sudionici panela bili su dr.sc. Tome Antičić, državni tajnik pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Bran Selić, osnivač i predsjednik kanadske kompanije Malina Software Corporation, Sokratis K. Katsikas, profesor na Norveškom sveučilištu znanosti i tehnologije (NTNU), Darko Jureković, voditelj programa Oracle Academy, Oracle Hrvatska te prof. dr.sc. Neven Vrček, dekan FOI-ja. Panel je moderirao prof.dr.sc. Vjeran Strahonja, ujedno i predsjednik Programskog odbora CECIIS 2017.

Suradnja sveučilišta i industrije u IKT-u vrlo je aktualna tema, a sudionici panela kao vrhunski znanstvenici i stručnjaci složili su se da ne postoji dobra ekonomija bez dobre akademske potpore te da industrija mora više raditi s akademskom zajednicom za njezin brži razvoj. Državni tajnik dr.sc. Tome Antičić smatra da Hrvatska treba najbolje znanstvenike koji bi se pridružili industriji. Filtriranje dobrih znanstvenika bi se trebalo provesti na način da se najboljima daje više, kako bi se profiltrirala vrhunska znanost i time stvorio značajan doprinos ekonomiji.

Već tradicionalno, konferencija je ugostila paralelna događanja koja su povezana s temom konferencije. Prvoga dana konferencije održan je Dan e-Škola, u okviru kojeg je ravnatelj CARNeta, Goran Kezunović predstavio projekt "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“ unutar kojeg FOI participira kao jedini akademski predstavnik. Prezentirane su edukacije koje se provode u sklopu projekta e-Škole i održane su dvije radionice za ravnatelje i predstavnike osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj: Izrada strateških dokumenata i Scenariji poučavanja.

FOI_-_e-Škole_otvorenje.JPG

Tijekom cijelog trajanja konferencije sudionici konferencije imali su priliku upoznati se s još dva projekta koja se provode na Fakultetu organizacije i informatike, a njihovi sadržaji i aktivnosti su usko vezane uz digitalnu transformaciju koja će ujedno biti i tema konferencije CECIIS 2018. Riječ je o projektu Demonstration of a scalable and cost-effective cloud-based digital learning infrastructure through the Certification of digital competences in primary and secondary schools - CRISS, financiranom iz najvećeg znanstvenog programa Europske unije - Obzor 2020. Koordinator projekta na Fakultetu organizacije i informatike je doc. dr. sc. Igor Balaban. Projekt CRISS je ukupne vrijednosti nešto više od 6 milijuna eura i trajat će do kraja 2019. godine, a okupio je konzorcij od čak 15 partnera iz industrije, javnog sektora te akademske zajednice iz 9 europskih zemalja.

FOI_-_Projekt_CRISS.jpg

Drugi projekt na FOI-ju koji se bavi digitalnom transformacijom, odnosno promjenom poslovanja zbog visoke razine korištenja digitalnih tehnologija je Digital Transformation in the Danube Region – Digitrans, a koji se provodi unutar Interreg Transnacionalnog programa Dunav. Projekt će trajati do lipnja 2019. godine i ukupne je vrijednosti 2.106.825,97 eura, a uključuje čak 14 partnerskih institucija. Voditelj projekta na Fakultetu organizacije i informatike je prof. dr. sc. Vjeran Strahonja.

FOI_-_Projekt_Digitrans.JPG

Međunarodna znanstvena konferencija na FOI-ju CECIIS 2017 organizirana je pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Označeno u