CECIIS 2017: Budući trendovi u ICT-u i e-Škole glavne teme konferencije

| 27.9.2017. u 15:35h | Objavljeno u Društvo

Danas se na Fakultetu organizacije i informatike svečano otvorio najvažniji godišnji međunarodni događaj fakulteta - 28. međunarodno znanstvena konferencija posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima - CECIIS 2017.

Konferencija se održava u razdoblju od 27. do 29. rujna a ovogodišnja tema su “Budući trendovi u ICT-u”.

- Ovogodišnja tema je jako zanimljivo i dinamično područje. Misija fakulteta je otvaranje tema iz područja informacijsko komunikacijske tehnologije i pitanja koja možda još nisu u žiži interesa javnosti, a opet su toliko žive i toliko pred nama da će utjecati na život svakog od nas - istaknuo je dekan Fakulteta organizacije i informatike prof.dr.sc. Neven Vrček.

- O konferenciji puno govori sama brojka, da je to 28. po redu CECIIS, što znači da smo konferenciju uspjeli održati u kontinuitetu - rekao je predsjednik Programskog odbora CECIIS prof.dr.sc. Vjeran Strahonja te je ujedno istaknuo ovogodišnja dva uvažena predavača - Brana Selića i Sokratis K. Katsikas.

- Oni koji su u struci znaju da je Bran Selić bitno pridonio metodologiji razvoja kompleksnih sustava, a Sokratis K. Katsikas će govoriti o određenim izazovima sigurnosti informacijskih sustava suvremenih i informacijskih tehnologija -

strahonja

Uz CECIIS se već tradicionalno odvijaju paralelna događanja koja su povezana s temom konferencije pa se tako danas održava Dan e-škola, u okviru kojeg će ravnatelj CARNeta, gospodin Goran Kezunović, te zamjenica ravnatelja Andrijana Prskalo Maček, predstaviti projekt "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“.

- S projektom se želi postići podizanje digitalne zrelosti svih osnovnih i srednjih škola koje su uključene u pilot projekt s kojim je obuhvaćena 151 škola, a velikim projektom koji će započeti negdje za dvije godine biti će obuhvaćeno oko 700 škola. Prijave za veliki projekt biti će krajem ove godine - rekao je ravnatelj CARNeta Goran Kezunović te istaknuo da projekt ne uključuje samo opremanje škola nego je bitna komponenta i edukacija nastavnika kako bi se podigle njihove kompetencije. Tom će prilikom na konferenciju doći i velik broj ravnatelja kako bi se pobliže upoznali s projektom.

Na konferenciji sudjeluje i ministrica znanosti, obrazovanja i sporta Blaženka Divjak koja je tom prilikom istaknula kako je na ovoj konferenciji više u ulozi domaćice a ne gošće, s obzirom na to da je sama godinama bila uključena u organizaciju CECIIS-a.

- Konferencija je značajna kako za mlade istraživače tako i za razmjenu ideja, promociju projekata i ugovaranje novih projekata - rekla je ministrica te je posebno istaknula projekt e-Škola u koji je također uključena.
- Važno je da imam taj pogled na cijeli projekt iznutra s obzirom da se tu radi o puno aktivnosti, od opremanja škola do edukacija za nastavnike. Projekt završava iduće godine a vrijedan je 300 milijuna kuna -

foi