Mladi iz 13 varaždinskih udruga stekli dragocjeno znanje prijave i vođenja EU projekata

| 15.7.2019. u 12:59h | Objavljeno u Društvo

Gradonačelnik Ivan Čehok danas je uručio uvjerenja polaznicima programa edukacije za voditelja izrade i provedbu EU projekata. Ovu edukaciju provodi Pučko otvoreno učilište Varaždin, a financira je Grad Varaždin tako da je edukacija besplatna, a u ovoj je generaciji sudjelovalo 13 polaznika koji su zaposlenici ili volonteri udruga sa sjedištem u Varaždinu.

- Sredstva smo uputili prema Pučkom otvorenom učilištu kako bi predstavnici udruga civilnog društva stekli kompetencije za prijavu projekata na EU natječaje. Grad Varaždin ima puno projekata usmjerenih prema udrugama, a u edukaciji je sudjelovalo 13 vrlo raznovrsnih udruga, od onih koje pružaju socijalne usluge i potporu žrtvama do onih koje se bave zaštitom okoliša, kulturom ili mladima. Sada su svi dobili potpuno educirane i kompetentne predstavnike za prijavu projekata, a mi smo konačno od 2021. godine uspjeli ući u ITU i bit će jako puno projekata. Važno je ovako mladim ljudima dati šansu da mogu prijaviti projekte koji će biti usvojeni jer svaki novi projekt financiran iz EU ili nacionalnog fonda, znači kunu manje iz gradskog proračuna. Ovakvi će se projekti nastaviti i mi idemo dalje s cjeloživotnim obrazovanjem - ističe gradonačelnik.

Među sudionicama edukacije bila je i Dijana Petek, iz udruge "Uz tebe sam" koja kaže da im je sudjelovanje na tečaju od velikog zančaja jer žele svojim korisnicima omogućiti što kvalitetnije usluge, a jedan od  izvora financiranja su im projekti.

- Za to su nam potrebni kvalificirani stručnjaci te smo ih kroz ovu educakiju i dobili, čime ćemo poboljšati naš rad - kaže Dijana Petek dodajući da su kroz tromjesečnu edukaciju naučili kako napisati kvalitetan projekt, na koje se fondove mogu javiti kao udruge te kako pripremiti i provoditi projekte.

- Pučko otvoreno učilište Varaždin planira kontinuirano unaprijeđivati svoje programe, posebice one koje financira Grad iz javnih potreba. Na jesen slijedi Akademija za poduzetništvo - Basic program. Već je u tijeku javni poziv na koji se mogu javiti varaždinski podueztnici koji posluju do 10 godina ili oni koji imaju jasan poslovni plan i ideju. Planiramo 156 nastavnih sati kroz 11 modula koji ciljaju na konkretne potrebe poduzetnika kroz praktična znanja i iskustva naših predavača, a svi su oni također poduzetnici. Okrećemo se praktičnoj primjeni i jačanju poduzetničkih znanja - ističe ravnateljica Pučkog Lana Velimirović Vukalović ističući da je program edukacije za voditelje EU projekata bio ciljan na mlade osobe do 35 godina starosti koje rade unutar organizacija civilnog društva.

- Jačali smo njihove analitičke kompetencije za prepoznavanje problema u društvu, zatim znanja potrebna za konkretno raspisivanja projekata na temelju problematike iz područja njihova djelovanja te budžetno planiranje - nabraja ravnateljica Pučkog.