Međimurje će se kandidirati za prvi certifikat "Green Destinations" u Hrvatskoj

vv | 8.7.2022. u 11:46h | Objavljeno u Društvo

Brojke koje smo već u ovoj godini ostvarili u turizmu pokazuju da je Međimurje prepoznato kao odlična destinacija kontinentalnog turizma, no ne stajemo s ulaganjima, veli župan Posavec

Novih 1,2 milijuna kuna stiglo je u Međimursku županiju za turističke projekte kojima će se brendirati turistički sadržaji Međimurja, unaprijediti destinacijski informacijski sustav najsjevernije hrvatske županije i izraditi priprema za dobivanje certifikata “Green Destinations”, čime će Međimurje biti prvo u Hrvatskoj koje nosi ovu svjetski priznatu markicu održivog turizma.

- Zahvaljujući sredstvima Ministarstva turizma i sporta, Međimurje će se kandidirati za ovu, svjetski priznatu markicu koja će svim posjetiteljima ukazati kako se u Međimurju provodi održivi turizam, kako se živi s prirodom, pazi na ekologiju, štiti okoliš te da je ljudsko djelovanje na “zeleni” život smanjeno na najmanju razinu, pojasnio je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, dodavši da je dobivanje certifikata veliki iskorak za prepoznatljivost Međimurja i kvalitetu turističke ponude.

Certifikat “Green Destinations” ima oko 200 destinacija diljem svijeta, a Green Destinations Standard krajnja je razina globalnog priznanja za kvalitetu destinacije i održivo upravljanje destinacijom.

- U Hrvatskoj ni jedna destinacija za sada ne posjeduje ovaj certifikat, odnosno Mali Lošinj nositelj je srebrne nagrade “Green Destination. Na našu zastavu pored nagrade za Europsku destinaciju izvrsnosti, Decantera, titule Europske regije sporta, UNESCO-ova priznanja i titule najuspješnije destinacije kontinentalnog turizma, želimo dodati još jednu markicu koju definitivno zaslužujemo.”, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Za izradu integriranog koncepta pripreme i certificiranja “Green Destinations” izdvojit će se 200 000 kuna, dok će se 228 000 kuna izdvojiti za unaprjeđenje destinacijskog informacijskog sustava Međimurja jer je istraživanje Instituta za turizam pokazalo je da se čak 76% gostiju o Međimurju informiralo putem interneta.

Pored dva spomenuta projekta, 780 000 kuna usmjerit će se i u brendiranje prvog ekomuzeja u ovom dijelu regije, jedinstvenog Ekomuzeja Međimurje malo koji objedinjuje i vrhunski interpretira kulturnu i prirodnu baštinu Međimurja. Do sada je u ovaj projekt uloženo ukupno 10 milijuna eura, stoga će od jeseni krenuti promotivna kampanja usmjerena na domaće i inozemno tržište. Uz ovih 1.208.000, 00 kuna, stiglo je i 140 000 kuna za promociju projekta “100 dvoraca Sjeverne Hrvatske” u koji su uključene Međimurska, Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija.

- Brojke koje smo već u ovoj godini ostvarili u turizmu pokazuju da je Međimurje prepoznato kao odlična destinacija kontinentalnog turizma, no ne stajemo s ulaganjima, razvojem novih turističkih sadržaja i unaprjeđivanjem turističke infrastrukture. Uskoro otvaramo vidikovac na Mađerkinom bregu, a fokus nam je na novih projektima koje želimo realizirati, a to su revitalizacija dvorca Feštetić u Pribislavcu i palača Starog grada Zrinskih u Čakovcu, Kuća Međimurske popevke u Donjoj Dubravi, centri za interpretaciju Sveti Jeronim u Štrigovi i Dravski zlatari u Donjem Vidovcu.”, ukazuje župan Posavec.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci