Lukavečki na Koordinaciji savjeta mladih: "Mladi ne smiju biti zaboravljeni u korona-krizi" Foto: Savjet mladih Varaždinske županije

Lukavečki na Koordinaciji savjeta mladih: "Mladi ne smiju biti zaboravljeni u korona-krizi"

Varaždinske vijesti | 22.7.2020. u 17:17h | Objavljeno u Društvo

Ovog vikenda, od 17. do 19. srpnja, u Rijeci je održana 10. sjednica Koordinacije županijskih savjeta mladih Republike Hrvatske, koju je u svojstvu Glavnog tajnika Koordinacije vodio predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije Lovro Lukavečki. Sjednici je prisustvovao i potpredsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije Fran Ježić.

Svečanom otvorenju sjednice prisustvovao je zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula, koji je tom prilikom izrazio veliko zadovoljstvo dosadašnjim suradnjom sa županijskim savjetom mladih te istaknuo važnost umrežavanja mladih na nacionalnoj razini kako bi snažnije zagovarali zajedničke interese.

Središnja tema sjednice bila je novonastala kriza uzrokovana koronavirusom. Sudionici su raspravljali o implementaciji preporuka za uvođenje izvanrednih politika za pomoć mladima u kriznoj situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa na razini županija te su u tom kontekstu dogovorili daljnje korake.

- Na moju inicijativu smo među prvima ispred Koordinacije županijskih savjeta mladih RH donijeli konkretne preporuke za uvođenje izvanrednih politika i poslali svim županijama. Sljedeći korak jest priprema specifičnih mjera za pomoć mladima u sektorima poduzetništva, poljoprivrede i turizma te ćemo u narednom razdoblju krenuti u komunikaciju sa svim relevantnim akterima iz tih sektora. Mladi ne smiju biti zaboravljeni u ovoj krizi i zato je ključno da ponudimo županijama konkretne mjere za pomoć mladima – istaknuo je Lovro Lukavečki.

Nakon toga Lana Golub, savjetnica za programe Grada Rijeke, prezentirala je provođenje građanskog odgoja i obrazovanja i odnosa Grada Rijeke prema mladima. Također, sudionici su imali priliku slušati predavanje Daniela Trošića, savjetnika za društveno poduzetništvo i mlade Primorsko-goranske županije, o klubovima i centrima za mlade i primjerima društvenih domova za mlade. Uvid o načinu rada s mladima pružila je Zagorka Prce Veseli iz Centra tehničke kulture Rijeka.

Koordinacija županijskih savjeta mladih RH donijela je zaključke kako je potrebno unutar postojećih kapaciteta županija ili otvaranjem novih angažirati posebnu osobu za rad s mladima i podržati razvijanje centara za mlade. Isto tako, usvojeni su zaključci kako je potrebno zadržati trenutno financiranje ili dodatno stimulirati projekte koji se tiču slobodnog vremena i kulture mladih u trenutnim okolnostima te omogućiti da proces kreiranja mjera i prilagodbe politika u novim okolnostima bude inkluzivan.

koordinacija_savjeta_mladih_hrvatske_srpanj_2020_rijeka_1.JPG

koordinacija_savjeta_mladih_hrvatske_srpanj_2020_rijeka_2.JPG

koordinacija_savjeta_mladih_hrvatske_srpanj_2020_rijeka_4.JPG

koordinacija_savjeta_mladih_hrvatske_srpanj_2020_rijeka_5.JPG

koordinacija_savjeta_mladih_hrvatske_srpanj_2020_rijeka_7.JPG